Under dagen presenterade Folkhälsomyndigheten (FHM) sin senaste veckorapport över coronaläget i landet.

Norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker visar liksom övriga Sverige fortsatt höga nivåer.

– Vi har ett allvarligt smittspridningsläge, sa Britta Björkholm, avdelningschef på FHM, i inledningen av presskonferensen.

– Vi är på en väldigt hög nivå av smittspridning i samhället. Jag vill därför börja med att uppmana er alla, att håll avstånd.

Kommunrapporterna

Vaxholm visar enligt siffrorna högst ökning, från vecka 13 till 14, som under vecka 14 hade 45 nya bekräftade fall. Täby har under flera veckor haft hög smittspridning och nådde också en en relativt hög siffra, jämfört med tidigare under året, med 315 fall under veckan.

Totalt rapporterades 771 fall från norrortskommunerna.

Danderyd hade 88 nya fall, Vallentuna 139, Österåker 184.

Antal nya fall av avlidna i covid-19 under veckan: En person från Danderyd, två från Täby, en från Vallentuna och två från Österåker.

Sverige och Stockholm

Folkhälsomyndigheten meddelar att smittspridningen ökade under förra veckan i landet.

– Någonstans i storleksordningen 7 procent, vi har nu 892 480 anmälda fall totalt, säger Britta Björkholm, och berättade att preliminära siffror visar på fortsatt ökad smittspridning under den innevarande veckan.

Enligt FHM är en orsak till ökningen att man sett att ökad smittspridning bland barn och unga, samt att yngre nu testas högre frekvens.

I Stockholms län rapporterades 9395 nya fall av covid-19. 361 fall färre än vecka 13. Men mer än en fördubbling jämfört med veckorapporterna i januari.

Vaccinationer

Folkhälsomyndigheten meddelar även att över 1,5 miljon svenskar har fått en första dos av vaccin.

För norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vaxholm, Österåker och Vallentuna, har 23 414 personer fått en dos (se faktaruta).

Tidigare har man meddelat att alla personer som är i fas 2-gruppen (65 år och äldre) kommer att kunna få sin första dos i maj, och att övrig befolkning (18 år och äldre) kommer kunna få sin första dos i augusti.

– Din region kommer att ge dig information om när det är din tur att vaccineras, säger Britta Björkholm under presskonferensen.