Satsar på Rågsved. Anna Ulfstrand berättar om planerna på ett pop-up bibliotek. Foto: Andreas Enbuske/Most photos

Rågsved får ett pop up-bibliotek

Pyssel, teater och boktips. Rågsved ska få ett nytt pop up-bibliotek i centrum. Målet är att locka in barn och unga i böckernas värld.

  • Publicerad 01:20, 22 jan 2022

Ett pop up-bibliotek som har öppet minst en gång i månaden. Det är planen att starta i Rågsveds aktivitetshus i centrum, där fritidsgården ligger. Förhoppningen är att komma igång på sportlovet, säger bibliotekschef Anna Ulfstrand.

– Vi vill ha en verksamhet som riktar sig till barn på deras fritid. Vi vill ha dit gäster och göra roliga saker som inspirerar till läsning. Det kan vara pyssel med ett tema som hänger ihop med böcker, dramatiseringar, skrivarcirkel eller en bokklubb. Vi utgår från barnens intressen, säger hon.

Från medborgardialogen

Idéen om ett pop-up bibliotek kom under förra årets medborgardialog då staden tagit in tips och synpunkter från Rågsvedsborna, och olika myndigheter, om vad som behövs för att utveckla Rågsved. Staden har dock inga extra pengar att satsa på ett pop-up bibliotek.

– Vi kommer att prioritera detta. Vi har ett uppdrag att jobba mot barn och unga och Rågsved är en stadsdel vi ska prioritera. Vi har även fått en helt ny bibliotekstjänst för att jobba enbart mot förskolorna i Rågsved och Snösätra, för att främja läsning och språkutveckling, säger Anna Ulfstrand.

Det fanns ett pop-up bibliotek i Rågsved för några år sedan. I dag finns det permanenta bibliotek i Hagsätra och i Högdalen. Socialdemokraterna har nyligen föreslagit att även Rågsved ska få ett permanent bibliotek.