Det har varit många turer kring Kortedala bibliotek.

Det har gått från nedläggningshotat till att vara öppet med färre personal och minskade öppettider.

Kortedalaborna med gruppen Rädda Kortedala bibliotek i spetsen har kämpat hårt för att behålla områdets mötesplats.

– Vi har vunnit små segrar som lördagsöppet, att lokalytan inte minskade och vi stoppade flytten av biblioteket från torget till Gärdsåsskolanr, säger Håkan Lundqvist från gruppen Rädda Kortedala bibliotek.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/kampen-for-kortedala-bibliotek-fortsatter/reprkA!gok78U5tbrJjm0P9usopmg/

Senaste budet från kulförvaltningen är att arbeta vidare med biblioteket; i likhet med övriga bibliotek i staden inom ramen för ordinarie budgetarbete 2020.

Det innebär i dagsläget ingen förändring på nuvarande öppettider eller personal.

– Det finns önskemål om att öka resurserna till Kortedala. Just nu pågår det en biblioteksutredning för hela staden. Vi får avvakta den för vi har ett ansvar att fördela resurserna till alla biblioteken, säger Ann-Catrine Fogelgren (L), ordförande kulturnämnden.

Men gruppen är inte nöjd.

– Det fanns ett förslag från Demokraternas som gick ut på att Kortedala bibliotek återgår till tidigare öppettider senast i januari 2020. Men de rödgrönrosa och S svek och röstade på Alliansens förslag, säger Håkan Lundqvist och tillägger:

– Vi är arga, förbannade över beslutet och kommer fortsätta kampen. Det finns pengar inom kommunen men frågan är vad de läggs på.

Ny avdelning för unga

Enligt förvaltningen har biblioteket prioriterats i förhållande till andra bibliotek efter överföringen till kulturförvaltningen den 1 april 2019.

Bland annat har en enklare upprustning och omdisponering av lokalerna genomförts.

En annan nyhet är att under hösten kommer en avdelning för ungdomar att byggas upp i syfte att fungera som en trygg, generationsövergripande mötesplats.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/medborgarjury-rostar-fram-nya-motesplatser-i-ostra-goteborg/reprkl!CwQ8NHFMs7@E65doY2WSjg/

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/hoppet-lever-for-kortedala-bibliotek/reprhB!xyNXbe6zZ4l6CU3kxDYkWw/