– Vad jag vet så upptäcktes det vid åttatiden igår morse (läs: torsdagen 19 maj). Då ringde någon och larmade brandkåren som kom dit, säger grannen Etienne Edberg.

– Det verkade som att de hade det under kontroll. Men sedan måste det ha blossat upp igen.

Enligt Storstockholms brandförsvar kom det första larmet 8.25. Det visade sig då att det kom rök från en plasmaskärare som används för att skära i metall och brandmännen kunde inte se att det brann någonstans i tornet.

Flera timmar senare, 17.25, kom ett nytt larm. Den gången brann det i tornets takkonstruktion. Knappt två och en halv timme senare, 19.45, beslutade brandkåren att avbryta släckningsarbetet inifrån på grund av rasrisk, uppger Björn Westerdahl, kommunikationschef på Storstockholms brandförsvar.

Inga personskador

Enligt polisen ska branden ha orsakats av arbeten som pågick i byggnaden, men det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada.

Vid midnatt var Etienne påpasslig med kameran. Då brann det för fullt i tornets topp.

Dagen efter tog han också en bild som visar förödelsen. Den allra översta delen av tornet var då helt borta och resten av taket såg ut att delvis ha kollapsat

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt, men vad innebär framöver vet jag inte, säger han.

Skulle bli bostad

Så sent som 2020 kunde Mitt i berätta att vattentornet på det gamla regementsområdet förföll. Det ägdes då av det statliga fastighetsbolaget Vasallen.

https://www.mitti.se/nyheter/q-markt-vattentorn-pa-rindo-forfaller-staten-har-ansvaret/lmtah!7674053/

I oktober 2021 såldes vattentornet till en privatperson som hade för avsikt förvandla tornet till bostad.

Mitt i har sökt ägaren.