Två generationer punkare med gemensamma nämnare har slagit sina påsar ihop. Nu ordnar de något som liknar en mindre festival på Bagis Folkets hus i slutet av januari. De förenas av antingen blods- eller vänskapsband. Men definitivt av en kärlek till punken. Fem akter ställer sig på scenen.

"Mjukare i dag"

Även i publiken väntas olika generationer.

– Det blir lite familjefestival vilket kanske känns som något folk inte förväntar sig av punk. Det var nog mer uppdelat förr. Men jag tycker att punkscenen i dag är mjukare och jag har sett alltifrån sexåringar till sjuttioåringar i publiken på spelningar, säger Skarpnäcksbon Vega Wirén som spelar i Dålig Isolering.

I foajén där det kvällen till ära kommer att serveras ”punkgryta” och alkoholfria drycker möter Mitt i några av kvällens musikanter. Det är Wirre, Kapten Grå och två tredjedelar av Dålig Isolering – samtliga med bas på linje 17. De två förstnämnda Wirre och Kapten Grå är dessutom pappor till Vega och Nora i Dålig Isolering. 

– Vi har följt med dem på en massa spelningar. Både för att det är kul och med tanke på deras ålder, säger Skarpnäcksbon Patrik "Wirre" Wirén i ett led förklarande händelser som gör att Bagisbon Kapten Grå numera också ingår i Wirres fyrmannaband och att idén om en spelning med olika generationer växte fram.

De två punkpapporna Patrik Wirén och Markus Johansson Malmström står bakom sina döttrar Vega och Nora även musikaliskt.

De två punkpapporna Patrik Wirén och Markus Johansson Malmström står bakom sina döttrar Vega och Nora även musikaliskt.

Anders Björklund

Idén fick ytterligare fart efter en spelning på Nalen förra våren där Kapten Grås trallpunkiga band Lastkaj 14 giggade med Dålig Isolering och Borgerlig Begravning som förband. I publiken fanns Wirre men även Tomas Rudström från Big Fish som är pappa till två av medlemmarna i Borgerlig Begravning.

– Efter att jag träffat honom tänkte jag att det skulle vara kul att göra den här grejen över generationerna, säger Patrik Wirén.

Olika uttryck

Från scen väntar olika ljudbilder och uttryck för punk. Ungdomarna i Borgerlig Begravning och Dålig Isolering har en mer attackig ljudbild, än den som går att hitta på de senaste alstren hos Wirre, Kapten Grå och Big Fish. Möjligtvis är Nora i Dålig Isolering den i kvällens samling som har den mest radikala rösten i bakfickan.

– Jag kör bas och skriksång, säger Nora Malmström innan de andra påtalar att hennes sång handlar om mer än så.

Men vad är då punkgryta? Punkarna kommer inte laga maten. Men de har sina teorier.

– Jag förväntar mig en bas av krossade tomater. Det ska i alla fall vara något som är billigt, säger Markus "Kapten Grå" Johansson Malmström med ett leende.

Fotnot: Festivalen sålde slut på biljetterna i veckan.