Från och med i år ska vattenprover tas även i Kvarnsjön och Ösbyträsk i Gustavsberg, och Fladen på Ingarö.

– Kvarnsjön och Ösbyträsk är inga anlagda badplatser men har många badande så vi vill säkerställa vattenkvaliteten där, säger Erik Eklund, avdelningschef för teknisk drift i Värmdö kommun. 

Han kan inte svara på om det har gjorts tidigare.

– Under mina sex-sju år i kommunen har vi i alla fall aldrig tagit några prover där, säger han.

Fem bad har godkänt vatten

Sex av Värmdös elva kommunala badplatser har, enligt Havs- och vattenmyndigheten, fortfarande inte provtagits i sommar.

De fem bad som har provtagits, senast sista veckan i juni, är Björnö Lilla sand, Björnö Stora sand, Södersved, Torpesand och Grisslinge havsbad. De visar alla på tjänligt vatten. Prover på övriga bad tas först 19 juli. 

Varför kollar ni baden så sent?

– Många bad provtas bara en gång per sommar och då försöker vi pricka in högsäsong när flest människor besöker badplatsen, säger Erik Eklund.

Listan över bad på kommunens hemsida synkar inte med listan hos Havs- och vattenmyndigheten just nu, men det ska ordnas nu, enligt Erik Eklund. 

Förra veckan hävdes bevattningsförbudet i Värmdö, alltså förbud mot att vattna i trädgården med slang och vattenspridare, fylla poolen, tvätta bilen med mera. Det infördes i mitten av juni på grund av torkan och oro för att inte kunna leverera tillräckligt med vatten till Värmdöborna.

Förbudet har gjort att till exempel fotbollsplaner som har naturgräs, som Farstaborg och en av planerna på Ingarö IP, inte har vattnats och därför stängts av. Fortsätter det torra vädret finns risk att de behöver stängas igen när allt drar igång igen i augusti, enligt kommunen.

– Konsekvensen kan i så fall bli ökad belastning på övriga anläggningar med konstgräs, säger Pia Kjellerup Borg, kommunikationschef i Värmdö.

Redan avstängd. Farstaborgs naturgräsplan i Gustavsberg har inte vattnats sedan förbudet infördes i början av juni.

Redan avstängd. Farstaborgs naturgräsplan i Gustavsberg har inte vattnats sedan förbudet infördes i början av juni.

Eva Tonström

Det här drabbar kommunens egna anläggningar. Till exempel vattnas inte fotbollsplaner som har naturgräs, som Farstaborg och en av planerna på Ingarö IP. Fortsätter det torra vädret finns risk att de två planerna måste hållas stängda när allt drar i gång igen i augusti, enligt kommunen. Redan nu råder förbud att spela där.

– Konsekvensen kan i så fall bli ökad belastning på övriga anläggningar med konstgräs, säger Pia Kjellerup Borg.