De 35 sångarna i kören Hägersten A Cappella har Uppenbarelsekyrkan som bas och ger många konserter här. Men ibland reser de också i väg, tillsammans med dirigenten Kerstin Börjeson. I slutet av september bar det i väg till den prestigefyllda körtävlingen International Baltic Sea Choir Competition i Jurmala i Lettland.

Musikalisk tillit

Det var en resa som gav utdelning. Hägersten A Cappella vann Grand Prix, som bästa kör. Dessutom vann kören pris för bästa tolkning av ett nyskrivet stycke av kompositören Selga Mence och Kerstin Börjeson utsågs till tävlingens bästa dirigent.

– Ett härligt erkännande. Jurymedlemmarna sa att det märktes att jag känner mitt instrument – det vill säga kören – väldigt väl, säger hon.

Faktum är att många av sångarna i Hägersten A Cappella har sjungit för Kerstin Börjeson sedan de var barn. Hon har arbetat i Uppenbarelsekyrkan i 28 år, med barn-, ungdoms- och vuxenkörer.

– Att vi följts åt så länge ger oss fina förutsättningar och en stor musikalisk tillit. Det är också väldigt fint, och ganska unikt, att sångarna har kunnat utvecklas på samma ställe under så många år. De är hängivna, säger Kerstin Börjeson

”Scennärvaro viktigt”

Hägersten A Cappella blev utvald till tävlingen efter att ha skickat en inspelning. Väl där tävlade man mot fem andra körer från olika länder. De bedömdes utifrån bland annat intonation, klang, allmänmusikaliskt utförande och teknisk skicklighet.

– Scennärvaron bedömdes också – hur väl man nådde ut till publiken. Det är ju väldigt viktigt, säger Kerstin Börjeson.