Det är torsdag, klockan närmar sig 12. Grimstaskolans matsal fylls upp. Drygt 600 elever ska ha lunch. På menyn står blomkålssoppa och grönsaker, kall marinerad pennepasta och hembakat bröd.
– Eleverna äter mycket mer än förut. Framför allt på måndagar, men även på slutet av veckorna, säger den sedan i höstas nytillträdde rektorn Tobias Hansson.
Han äter i matsalen varje dag. Ofta är det enda möjligheten för honom att lära känna eleverna.
Ayman Altowhi och Avan Örnek på Grimstaskolan hugger in på lunchen.
Stefan Källstigen
– Att maten går åt så här har inte skett över en natt. Det har hänt över tid, berättar han.
Stigande priser
Inflation, skenande råvarupriser och lågkonjunktur. Ekonomisk kris i hushållen. Braskande rubriker som vi vant oss vid.
– Det är en annan ekonomisk verklighet än förut som påverkar samhället. Och jag tycker det är väldigt bra att vi kan erbjuda eleverna att äta sig mätta, säger Tobias Hansson.
Blomkåls- och potatissoppa, marinerade kalla penne-pasta, grönsaker och bröd. Det är torsdag och lunch på Grimstaskolan.
Stefan Källstigen
Mitt i har varit i kontakt med elva kommunala grundskolor i Hässelby-Vällingby och Spånga. I sju av dem går det åt mer mat eller frukost nu jämfört med ett år sedan.
På Grimstaskolan har menyerna justerats. Till exempel är maten helvegetarisk två-tre gånger i veckan.
– Vi kan vara väldigt prismedvetna utan att försämra kvaliteten. Sej och kolja är till exempel lite billigare än torsk. Trots sådana förändringar kan vi göra väldigt goda maträtter, säger Tobias Hansson.
Tobias Hansson, rektor på Grimstaskolan, håller hårt i beslutet att det inte ska finnas några begränsningar för eleverna vid skolans lunchbuffé. Men maten anpassas efter budgeten. "Vår kökschef planerar på måndagar och fredagar mat som eleverna verkligen tycker om. Det är då maten går åt som mest."
Stefan Källstigen
Väljer bort varor
Inne i skolköket rör kökschefen Mattias Söderström om risgrynsgröt i en stor aluminiumbalja. Det är mellis om några timmar.
– Gröten brukar fungera bra, säger han.
Mattias började på skolan 2016. Först det senaste året har han tvingats ransonera bland inköpen.
– Paprikan är bara att glömma. Isbergssalladen är jättedyr, säger han.
Årskurs 4-eleverna Ailin Zani och Maryam Noorzad är några av de drygt 600 eleverna på Grimstaskolan, där skolmaten går åt allt mer.
Stefan Källstigen
Elevernas favorit chicken nuggets är bortplockad.
– Det blir fulla berg på tallrikarna. Det funkar inte nu. Annars har vi fortfarande råd med de flesta varor. Men vi balanserar rätterna mer och drar ner på vissa saker.
Skolpersonal äter mer
Man får piffa till och försöka vara kreativ, säger Mattias.
– Sen måste man hitta en balans. Salladskål finns till exempel i stället för isbergssallad. Det är mycket sådant jag bollar med. Men alla prisökningar kommer smygande.
Grimstaskolans kök serverar nygräddat bröd till lunchen.
Stefan Källstigen
På Loviselundsskolan i Hässelby gård ett par tunnelbanestopp bort äter även personalen mer.
– Vi har cirka 50 elever färre än förra läsåret. Men det går åt lika mycket mat, säger rektorn Carina Nygårds.
Björnbodaskolan/Sörgårdsskolan i Kälvesta/Vinsta har 630 elever. De är en av flera skolor som tvingats höja livsmedelsbudgeten och spara in på andra områden.
– Vi har räknat med en prisökning på cirka 20 procent på helåret 2023. Det är kännbart i vår budget. Vi tvingas dra ner på andra kostnader, som till exempel vikarier, säger rektorn Terhi Sörensen.
Ayman Altowhi (i svart tröja), Avan Örnek (i rött) och Ailin Zani på Grimstaskolan äter sallad, marinerade pasta penne och blomkålssoppa när Mitt i hälsar på vid torsdagslunchen. Bland favoriterna har chicken nuggets tagits bort av skolan under inflationen, enligt kökschefen Mattias Söderström.
Stefan Källstigen
Satsar på rejäla mellanmål
På Gullingeskolan i Tensta med drygt 300 elever har matkostnaderna ökat med nästan 40 procent. Man prioriterar trots detta maten i nuläget, enligt rektorn Lina Falk Wik.
– Vi har valt att även satsa extra på rejäla mellanmål. Ibland serverar vi varm mat som pannkaka, potatisbullar eller korv med bröd. Många familjer har ett tufft ekonomiskt läge, säger hon.