Bredvid Gymnasietorget i Skärholmens centrum växer­ ett 23-våningshus fram. Sedan­ Stockholmshem fick godkänt för bygget i maj 2020 har kostnaderna ökat kraftigt.

Då beräknades kostnaden till 470 miljoner kronor och efter den senaste uppräkningen i december 2022 ser notan ut att landa på 647 miljoner, en total ökning på 177 miljoner kronor.

Oroliga tider

Oppositionsrådet Dennis Wedin (M) är mycket bekymrad.

– Det är oroliga tider och det gör det ännu viktigare att vi verkligen följer upp pengarna och att vi har koll på våra projekt. 177 miljoner är ganska mycket i sammanhanget.

Han menar att högre kostnader leder till att bostadsbolagen behöver omprioritera, och det i sin tur kan drabba andra bostäder som de äger.

Dessutom lånar bolagen pengar för sina projekt och det påverkar stadens totala låneskuld.

– Ju högre låneskuld vi får, desto mer måste betalas
i räntor och då försvinner det skattepengar som vi skulle kunna lägga på välfärdsverksamhet till exempel.

Berget var giftigt

Redan 2021 kunde Mitt i berätta att bygget väntades bli 73 miljoner dyrare. Då hade Stockholmshem vid de första sprängningarna upptäckt att berggrunden var instabil samt innehöll sulfider som riskerar att förgifta grundvattnet och växtlighet i omgivningen. 

Men nu blir det alltså ännu dyrare – och den här gången har det oroliga omvärldsläget och ekonomin spelat in.

De ytterligare kostnaderna på 104 miljoner kronor beror på ändrade tekniska förutsättningar i kombination med att kostnaderna för material ökat kraftigt. 

– Det är ingenting någon visste på förhand. Vi har planerat projektet i tio år så vi hade inte kunnat sia om det, säger Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem.

För dialog med Stadsteatern

Dennis Wedin är också orolig över hur kulturlokalerna i bottenvåningen ska finansieras. Hur de ska utformas beror på vilken aktör som ska hyra dem och det är inte klart i nuläget.

Åsa Stenmark på Stockholmshem intygar att det kommer bli kulturlokaler och berättar att bolaget för dialog med Kulturhuset Stadsteatern, som redan i dag har verksamhet i Skärholmen.

– De har varit med i bilden sedan vi började planera. Sen finns det inget avtal tecknat, vi för fortfarande dialog. Oavsett vilken aktör det blir kommer det byggas lokaler för kulturverksamhet i bottenvåningen.

Löftet: Hyrorna opåverkade

Att få till ”rimliga hyror” har varit ett uttalat mål med höghusbygget, så att hyresrätterna blir tillgänglig för unga och äldre.

Att byggkostnaderna drar iväg påverkar inte det, enligt Åsa Stenmark.

Hyressättningen för de nybyggda bostäderna förhandlas med hyresföreningen.

– Det blir ett dyrare hus för oss att bygga men det innebär inte att hyran blir högre.

Extrakostnaderna kommer­ inte drabba någon som ska bo där?

– Nej, de kommer drabba Stockholmshem.