Tomas Tengmark och Anna Lena Arreborn är filmsugna. Foto: Christian Lärk

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.

  • Publicerad 08:21, 9 okt 2020

Vi vill visa att Bristol verkligen är en riktigt kvartersbio.

1939 hade Bristol sin allra första premiärvisning och bion blev platsen där sundbybergare under många år fick en smak av Hollywood. Men under 40 år kördes inga filmer på Sturegatan.

2017 blev det ändring på den saken, för då kom Anna-Lena Arreborn och Tomas Tengmark in i biografens historia och började veva filmer igen.

– Hade vi fått välja hade vi återställt allt från början och sedan börjat visa filmer. Men vi insåg snabbt att det inte gick eftersom vi jobbar ideellt med små medel, säger Anna-Lena Arreborn.

Hyrd duk och låtsasprojektor

Filmer började visas igen på Bristol redan 2018 – oftast för publik från en medlemsklubb på bion. Men då med inhyrd duk, en ”låtsasprojektor” och med besökare som fick sitta på utställda plaststolar eftersom en riktig läktare saknades.

Under åren har en riktig bioduk och projektor landat på Sturegatan. Och när stolar från en nedlagd biograf på Tjörn lades ut till försäljning var det läge för Bristol att äntligen få sin riktiga läktare också.

– Vi vill visa att Bristol verkligen är en riktigt kvartersbio och att det blir en samlingspunkt för Sundbybergsborna.

Skruvade stolar på Tjörn

Några av eldsjälarna bakom bions nystart tog ledigt från jobbet i fyra dagar och åkte ner till Tjörn och skruvade av stolarna.

Under sommaren har en läktare byggts på Bristol och biostolarna har skruvats upp där. En mäktig röd vägg ska möta besökarna i Sumpan, berättar Anna-Lena.

– Det är Sveriges näst brantaste bioläktare och man kommer att märka hur mäktig salongen är. För oss blev det väldigt mycket wow-känsla och det vore kul att stå i salongen för att se hur folk reagerar när de kommer in första gången.

Stor premiär i oktober

Personerna i medlemsklubben får en smygpremiär i september. Men den 10-11 oktober är det stor premiärhelg för allmänheten där bland annat den prisade iranska filmen There is no Evil visas.

– Vi har sagt hela tiden att när vi har stolarna så kör vi på riktigt. För oss känns det som att projektet är i hamn, säger Anna-Lena Arreborn.

Framöver visas filmer för allmänheten på torsdagar, lördagar och söndagar, biljetterna kostar 95 kronor. Salongen tar normalt 144 besökare, men under corona ska 49 personer få plats med avstånd.

Anna-Lena Arreborn i maskinrummet som flyttats lite så att inte den nya läktaren skymmer projektorn. Foto: Christian Lärk

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47