– ”Äntligen kommer det något för ungdomar”, sa de på kommunen när vi tog över. Och nu vill de ha bort oss. Jag har drivit restauranger i 20 år och aldrig förr har jag varit med om att behandlas så här, säger Luis Haddad som är delägare och driver Franks Diner.

Beslutet togs av kommunstyrelsen den 7 februari då ärendet drogs muntligt av kommundirektör Per Törnvall. Något skriftligt underlag fanns inte, vilket fick Sollentunapartiets gruppledare Anki Elken att reagera.

– Urdåligt att kommunstyrelsen skulle ta beslut på bara en muntlig föredragning, som vi dessutom fick kort inpå att de vill säga upp avtalet, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) beklagar att det blev så, men förklarar att det var bråttom då avtalet måste sägas upp innan den 27 februari för att inte automatiskt förlängas med tre år.

– Ärenden ska beredas noggrant. Men ibland måste politiken fatta beslut skyndsamt, säger han.

Vill ha ökad trygghet

Skälet till att kommunledningen vill ha bort restaurangen från Arena Satelliten är att man vill skapa större trygghet i offentliga miljöer, berättar Henrik Thunes.

– Vi har en tydlig inriktning att motverka rekryteringen till kriminella gäng. Då är det inte bra att ha en restaurang i ett ungdomshus med uppsikt över en av kommunens mest välbesökta platser, säger han.

När Franks Diner öppnade sa flera kommunalråd att det skulle ge ökad trygghet. Vad har hänt sedan dess?

– Då hade vi inte tagit beslutet om att Sollentuna inte ska ha några utsatta områden 2030. Efter det har vi tagit del av en hel del forskning som visar att en plats som har nära till kollektivtrafik och även ett ungdomshus som Satelliten inte är lämplig för en restaurang.

När Anki Elken frågade Per Törnvall vilken forskning man lutar sig emot hänvisade han till en rapport om kriminella nätverk. Enligt rapporten söker sig narkotikaförsäljare till platser där många ungdomar rör sig. EnligtTörnvall är därför busstorget och Arena Satelliten de ”mest riskfyllda som vi har i Sollentuna kommun”, skriver han i ett mejl till Anki Elken.

– Men den rapporten kom innan Franks Diner ens hade öppnat. Dessutom fick vi, på samma kommunstyrelsemöte i måndags, en dragning av polisen som beskrev att våldsbrotten har minskat radikalt i kommunen, säger Anki Elken.

Oklart vad det blir i stället

Till slut ställde hon frågan om det är så att ägarna har varit eller är i klammeri med rättvisan, men så är det inte.

– Det här handlar inte om dem som driver verksamheten på något sätt utan om att kommunen behöver tillgång till lokalen för att kunna bidra till ökad trygghet dygnets alla timmar, säger Per Törnvall.

Uppsägningstiden är nio månader. Vad som händer i lokalen efter det är inte klart ännu.

– Det är för tidigt att svara på. Vi behöver göra en ordentlig analys av vilken typ av verksamhet som passar att ha där, säger Henrik Thunes.

Luis Haddad har fortfarande svårt att förstå beslutet. Han och hans anställda känner att de med sin närvaro och öppet till 22 på helgkvällar har ökat tryggheten vid busstorget.

– Särskilt under de mörka månaderna. Och vi har fem kameror här inne, och polisen får bilder av oss när de vill. Det gick jättebra för oss när vi öppnade, sedan kom pandemin och då blev det tufft. Nu släpps restriktionerna och då får vi inte chansen.