I en stor soffa sitter en grupp barn, det är fotboll på tv och fikat står i ugnen. Fritidsgården Vårgården i Vårberg är välbesökt den regniga eftermiddagen i mitten av juli, men det är så det brukar vara på sommaren enligt verksamhetsutvecklaren Alexander Lundquist.

– Det är nästan alltid full rulle, runt 20 besökare har vi alltid. Det blir mycket Fifa men vi gör allt möjligt, i går satt vi hela kvällen och spelade kort.

Förra veckan var den sista för pop up-fritidsgårdarna i Skärholmens stadsdel. För andra året i rad har de stått vid Sätrabadet i tre veckor när vädret har tillåtit, som ett komplement till de fasta fritidsgårdarna. Allt från brädspel till kanotpaddling har funnits tillgängligt, men volleybollskolan var mest populär.

Maja Johansson

– Jag tror det blev 40 ungdomar som var med, det var verkligen uppskattat, säger Alexander.

Svårt att nå de äldre

Utöver det har fritidsledarna gjort utflykter med en mindre grupp unga. En allsvensk fotbollsmatch och en tur till en golfbana var några av sommarens höjdpunkter.

– Det var många som aldrig hade spelat golf tidigare, de blev förvånade när det inte var lika lätt som det ser ut. Så generellt skulle jag säga att det har funkat bra under de här tre veckorna.

Tack vare fritidsgårdarna får många ungdomar prova på saker de aldrig gjort förut.

Tack vare fritidsgårdarna får många ungdomar prova på saker de aldrig gjort förut.

Stockholms stad

Popup-verksamheten har riktat sig främst till unga mellan 13 och 18 och syftet har varit att tillgängliggöra den trygghet och de aktiviteter som fritidsgårdarna erbjuder. För att nå så brett som möjligt och locka ungdomar som annars kanske inte skulle gått till fritidsgårdarna, har målet varit att ha verksamheten på platser där unga vistas.

Trots det har det varit svårt att nå ut till de äldre barnen, berättar Alexander.

– Det är framåt kvällen som de äldre brukar komma till oss på de fasta fritidsgårdarna. Pop up-verksamheten hade öppet till 19 så det var främst lite yngre personer som kom.

Om vädret tillät så var popup-fritidsgården vid Sätrabadet öppen. Genom att vara på platser där unga befinner sig hoppas Skärholmens stadsdel locka fler besökare.

Om vädret tillät så var popup-fritidsgården vid Sätrabadet öppen. Genom att vara på platser där unga befinner sig hoppas Skärholmens stadsdel locka fler besökare.

Stockholms stad

Viktigt med trygghet

Trots att pop up-fritidsgården nu är hoppackad för sommaren är det inte slut på saker att göra. Den 10 augusti blir det utflykt till en höghöjdsbana och någon av fritidsgårdarna inom Skärholmens stadsdel kommer ha öppet varje vardag. Vårgården höll stängt som fritidsgård i våras men har öppet åtminstone till vecka 33.

Enligt Alexander är dock målet att kunna ha alla fritidsgårdarna öppna varje kväll året runt och även på helgerna.

– På dagtid är det många som har andra saker att göra, så det är på kvällarna och helgerna som det är som viktigast. Det är ju en resursfråga. Man måste också utvärdera tillsammans med ungdomarna för att se vad de tycker och vad de behöver.

Vårgården är välbesökt varje dag, oavsett väder.

Vårgården är välbesökt varje dag, oavsett väder.

Maja Johansson

Att ha öppna fritidsgårdar på sommaren, och kunna möta unga lite lättare genom pop up-verksamheter, är något Alexander anser är viktigt.

– När skolan har stängt så är det viktigt med tryggheten i att fritidsgårdarna har öppet. De unga ska veta att det alltid finns en vuxen de kan prata med och saker att göra.