Den 17 februari godkände byggnadsnämnden att Norra Latin åter skulle bli skola.

I veckan stod det klart att det blir Stockholm International School som redan nästa år börjar hyra lokalerna för att driva skola från årskurs sex till gymnasiet med plats för 500 elever.

– Våra elever har föräldrar som arbetar inom internationella företag, akademin eller på ambassader. Hos oss kan eleverna fortsätta sin skolgång oavsett vilket land de senast kom ifrån, tack vare att vi följer en internationell läroplan med all undervisning på engelska, säger skol­ans rektor Marisa Leon i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna i Stadshuset anklagar det Moderatledda styret för att ”aktivt ha motarbetat en ny kommunal gymnasieskola i Norra Latins lokaler”.

”Att staden till varje pris vill få in en privat aktör är ett tecken på ideologiska skygglappar snarare än att se till det bästa för Stockholms gymnasieelever” står det i en skrivelse undertecknad”Karin Wanngård m. fl. (S)”.

Sist i skrivelsen riktas en fråga till den styrande majoriteten:

”Varför har Stockholms stads politiska ledning sagt nej till att etablera en ny kommunal gymnasieskola i Norra Latin?”

Något politiskt beslut om vem som ska bedriva skolverksamhet i Norra Latin har dock inte fattats. Det är fastighetsägaren Folkets Hus (och i förlängningen delägaren LO) som har beslutat att hyra ut lokalerna till Stockholm International School.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger via sin presskontakt att ”det är fantastiskt att Stockholm International School har hittat en lösning för sina lokalbehov. Tillgången till en internationell skolgång är viktig för Stockholms attraktivitet och konkurrenskraft.”

– Men det är förvånande att Socialdemokraterna, som brukar strida mot att kommunen ska hyra in sig i en skollokal, nu plötsligt är för det. Beror det på att det är LO som deläger fastigheten?

Socialdemokraterna i sin tur hävdar att Folkets Hus har erbjudit staden att hyra NorraLatin men fått beskedet att den politiska ledningen inte vill bedriva kommunal gymnasieutbildning i lokalerna. Enligt S innebär det att den politiska ledningen inte lyft upp frågan till formellt beslut i nämnden.

– I stället har Moderaterna med finansborgarrådet i spetsen fattat ett informellt beslut, säger pressekreteraren Tomas Gustavsson (S).

Anna König Jerlmyr säger däremot:

– Det är beklagligtatt Socialdemokraterna inte ser värdet av mer internationell kompetens till Stockholm.

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) säger via sin pressekreterare att hon gärna hade sett en kommunal skola på Norra Latin men att hon inte har varit med och fattat beslut.

Kördes skolborgarrådet över av Moderaterna?

– Det har inte varit uppe i någon formell politisk diskussion om en eventuell kommunal skola. Jag är glad över att Stockholm kan attrahera ännu fler inter­nationella experter och gästforskare att bo och stanna i Stockholm, säger Anna König Jerlmyr.