Flera av brotten har enligt domen i Södertörns tingsrätt skett i bland annat Haninge och Huddinge.

En av polismännen döms för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt till fängelse i två år. Den andra får ett och ett halvt års fängelse för grovt tjänstefel, tjänstefel och brott mot tystnadsplikt.

Ett av de grova tjänstefelen handlar om att de båda poliserna inte har rapporterat narkotikabrott eller förberedelse till narkotikabrott som de haft kännedom om.

Ett annat, som bara en av polismännen döms för, handlar om att han har påverkat en mycket ung person att infiltrera ett kriminellt nätverk, trots att det enligt domen fanns en hotbild mot personen.

– Tingsrätten har funnit att bevisningen mot polismännen har varit stark. Det är klarlagt att de åsidosatt vad som gällt för dem som poliser genom det sätt de har hanterat narkotikan på. Det är även klarlagt att de röjt hemliga uppgifter, säger domaren Tord Pettersson, ordförande i målet i ett pressmeddelande.

Frias för grovt narkotikabrott

Åklagaren har i första hand begärt att polismännen ska dömas för grovt narkotikabrott och i andra hand för grovt tjänstefel.

De ska ha förvarat stora mängder narkotika i en bostad utan att rapportera enligt polisens rutiner för narkotikabeslag, och även ha förstört bevismaterial i form av emballage.

Domstolen valde att fria polismännen för grovt narkotikabrott

– Det huvudsakliga skälet för tingsrättens bedömning är att det har rört sig om ett polisiärt beslag och att hanteringen skett i tjänsten och inte för något privat ändamål, säger Tord Pettersson i pressmeddelandet.

Han säger att det rör sig om mycket allvarlig brottslighet.

– Försvårande omständigheter i målet har varit att polismännens agerande har medfört att ett mycket allvarligt narkotikabrott inte kunnat utredas och att de utsatt andra för fara. Samtidigt har tingsrätten beaktat att polismännen sannolikt kommer att bli av med arbetet, säger Tord Pettersson.

Männen som döms är i 50 respektive 30-årsåldern. Båda har nekat till brott.

Domen kan överklagas fram till den 4 april.

Jonas Granfelt som försvarat en av polismännen säger att de ännu inte tagit ställning till om de kommer att överklaga domen. Men att han är nöjd med att hans klient inte fälls för narkotikabrott.

– Jag tycker att domen landat helt rätt och riktigt i att de döms för tjänstefel och inte narkotikabrott. Jag har ännu inte analyserat domen tillräckligt men spontant är min uppfattning att straffmätningen är väl hög för händelseförloppet.

Mitt i söker den andra polismannens försvarsadvokat.