Kvinnan i 90-årsåldern öppnade dörren till sitt hem i Solna för den trevlige mannen. Hon väntade besök.

För tidigare på dagen hade hon fått ett samtal från en elektronikedja, med information om att en bedragare hade köpt mobiltelefoner i hennes namn och nu kanske var på väg hem till henne för att stjäla.

Det skrämde kvinnan rejält.

Nu skulle en person från bankens säkerhetsavdelning komma hem till henne och ta hand om de värdesaker, koder och kontanter hon av elektronikkedjan uppmanats att samlat ihop och lägga i ett kuvert.

Efteråt insåg hon att hon blivit lurad. Bedragaren försvann liksom hennes vigselringar och drygt 10 000 kronor.

Låter pålitliga

Det är ett exempel på ett verkligt fall som visar ett ganska klassiskt bedrägeriupplägg, enligt Jimmy Andersson, utredare i Solnas lokalpolisområde.

– Brottsoffren blir ofta först kontaktade per telefon och sedan knackar någon på och utger sig för att vara från kommun eller polis, jobba inom vården eller annat. Det är vanligt att de säger att de ska försöka stoppa ett bedrägeri, de låter pålitliga, men är extremt manipulativa.

"De är ofta skärrade och rädda och kan vara misstänksamma när man säger att man ringer från polisen", säger Solnapolisens Maria Persson som utreder bedrägerier mot äldre. Här med kollegan Jimmy Andersson.

"De är ofta skärrade och rädda och kan vara misstänksamma när man säger att man ringer från polisen", säger Solnapolisens Maria Persson som utreder bedrägerier mot äldre. Här med kollegan Jimmy Andersson.

Mikael Andersson

Maria Persson, förundersökningsledare, utreder ofta just brott där äldre lurats på sina tillgångar.

– De är ofta väldigt skärrade och rädda efteråt och kan vara misstänksamma när man säger att man ringer från polisen, säger hon.

Bedrägerier genom social manipulering ökade med 36 procent mellan 2022 och 2023, enligt Brå. Det är ofta just äldre som utsätts, och i Solna är Huvudsta särskilt drabbat i vinter.

– Det är mycket på Jungfrudansen, Johan Enbergs väg och här vid centrum. Vi kan se att det är områden där det bor många äldre, säger Jimmy Andersson.

Sannolikt finns ett stort mörkertal.

– En del brott upptäcks inte förrän långt efter, om bedragaren varit hemma och tagit smycken till exempel. Skam och skuldkänslor kan få den äldre inte vilja anmäla. Man inser att man blev lurad och känner sig dum.

Trio dömda till fängelse

Domen mot bedragarna som lurade kvinnan i Solna kom i mitten av februari.

Tre 19-åringar dömdes då för grovt bedrägeri mot totalt elva kvinnor i åldern 83 till 96, med fängelse eller skyddstillsyn som påföljd.

Kvinnan i 90-årsåldern ska få 12 000 kronor i skadestånd, i polisutredningen beskriver hon en känsla som många brottsoffer nog kan känna igen: "Jag lämnade ifrån mig allt, av rädsla för att det skulle försvinna".

Inkomst för gängen

Den senaste tiden har bedragarnas koppling till kriminella nätverk blivit mer kända. Vid sidan av narkotika beskrivs vishingbrotten mot äldre som en lukrativ business, med brottsvinster på 700 miljoner under 2023.

– Det är ganska enkelt att lura en 90-årig dam och det finns stora pengar att tjäna. Risken att bli påkommen är tyvärr ganska liten när man ger sig på de svaga i samhället, säger Jimmy Andersson.

Polisens kampanj ska göra fler äldre medvetna om riskerna och bedragarnas metoder.

Polisens kampanj ska göra fler äldre medvetna om riskerna och bedragarnas metoder.

Mikael Andersson

Därmed extra viktigt att jobba förebyggande, menar han.

Under 2023 gick antalet anmälningar av äldrebedrägerier ned i Solna jämfört med den stora ökningen 2022, vilket polisen tolkar som att kunskapen ökat.

I vår stärker man upp med informationskampanjer runt om i Solna.

– Vi riktar in oss på platser där äldre vistas, som här i Huvudsta centrum, på vårdcentraler, torg och träffpunkter. Det är en målgrupp som inte alla gånger rör sig ute på stan, därför planerar vi också att skicka ut material att tillexempel sätta upp i trappuppgångar.