– Det här går i skov och nu har vi haft mycket den sista tiden. Vi ser att när det inträffar så är det oftast inte bara en eller två bilägare som drabbas, säger han.

Tidigare var bildelstjuvar helt inriktade på dyra och ”finare” bilar, men nu drabbas även äldre bilar då det i regel är katalysatorer som stjäls, berättar Johan Lundgren.

"Klassiska bildelsstölder"

Just den allra senaste tiden har det dock återigen handlat om inbrott i bilar av mer exklusiva modeller.

– Ja, det har varit mer klassiska bildelsstölder kan man säga, de tar ratt, air-bags, navigationsutrustning och sådant, säger Johan Lundgren.

Den typen av tjuvar har tidigare ofta tagit sig in i bilarna genom att ”kapa” signalen till den elektroniska nyckeln, men den senaste tiden har de i stället tagit sig in genom att slå sönder en ruta.

– Det sker nästan alltid nattetid. Vi uppmanar alla bilägare att hålla uppsikt och gärna ställa bilen i garage om de har möjlighet, säger Johan Lundgren.

"Hitresta stöldligor"

Han förklarar att polisen kopplar bildelsstölderna till internationella stöldnätverk.

– Det är hitresta stöldligor som rör sig över stora ytor. Därför är det svårt för oss på lokalpolisen att jobba med det, även om vi också jobbar ihop med gränspolisen, men vi gör vad vi kan.

Polisen hoppas på allmänhetens hjälp, förklarar Johan Lundgren.

– Tjuvarna kör runt med bil och plockar med sig stöldgodset så ring gärna polisen om ni ser dem. Eller så gömmer de godset någonstans och hämtar upp senare. Om ni ser en gömma när ni är ute på promenad med hunden eller något så hör av er till oss, säger han.