Under onsdagen skedde två, nästan identiska rån på olika håll i Göteborg. En kvinna i Björkekärr var den första som fick påhälsning av en man som utgav sig för att vara polis.

– Han ringde först och ville besöka kvinnan eftersom det varit många bostadsinbrott i området, berättar Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen hos polisen.

Trängde sig in hos 90-åring

Den falska polisen lyckades nästla sig in hos den 90-åriga kvinnan med löftet om att skydda hennes ägodelar. Istället blev kvinnan bestulen.

Bara ett par timmar senare fick polisen ytterligare ett larm. Två män hade lurat sig in hos ännu en 90-årig kvinna under förespegling att de var poliser. Männen lyckades komma över nycklar, smycken och bankkort i kvinnans bostad.

– Mycket pekar på att det är samma personer som begått båda brotten, men så mycket mer vet vi inte. Vi har inte gjort några gripanden, säger Magnus Lindegren.

Fråga efter legitimation

Onsdagens händelser är två i raden av lång kedja av bedrägerier mot äldre i Göteborg. Offren är nästan alltid i 90-årsåldern och förövarna utger sig för att vara poliser. Därefter tränger de sig in i bostaden och stjäl vad de kommer över.

Brottstrend

Nu varnar polisen återigen för att släppa in främmande personer som påstår sig ha något ärende som inte går att kontrollera. Tidigare har förövare utgett sig för att komma från banken, fastighetsbolaget eller hemtjänsten. Under de senaste månaderna har polisen använts som täckmantel.

– Jag vill verkligen understryka att vi aldrig kontaktar personer på det här viset. Om vi knackar dörr för att något allvarligt har inträffat legitimerar vi oss alltid det första vi gör, säger Magnus Lindegren.