Bedrägerier. På 14 dagar har polisen fått in åtta anmälningar – en ovanligt hög siffra enligt polisen. Foto: Sacharias Källdén

Polisen varnar för bedragare som lurar äldre i norrort

Polisen i norrort varnar allmänheten efter att anmälningarna om bedrägerier mot äldre har ökat på kort tid: "Lämna aldrig ut kort eller kod"

  • Publicerad 17:00, 9 nov 2020

Polisen har under de senaste dagarna sett en ökning av anmälningar om bedrägerier mot äldre i södra Roslagen. Nu går man ut med en varning till allmänheten.

– De här bedragarna är personer som uppger sig komma från exempelvis en bank. Sedan lurar de av personerna bankkoder på olika sätt. Ibland ber de om koden på telefon, eller skickar hem en person till dem som de ska lura, säger Anders Enquist, brottssamordnare i lokalpolisområde Södra Roslagen.

Han ser allvarligt på situationen. Under en tiodagarsperiod har de fått en serie anmälningar av samma slag.

– Vi har sett en stark ökning på kort tid i vårt område, och därför vill vi informera om det här. Många som är utsatta är 80 år eller äldre, säger han.

Hittills i år har LPO Södra Roslagen fått in 40 anmälningar om bedrägerier mot äldre och funktionsnedsatta.

Mest utsatta är äldre i Danderyd och Täby där 31 av de anmälda fallen har skett. En viss ökning jämfört med samma period i fjol, enligt polisen. Under måndagen anmäldes ett nytt misstänkt bedrägeri i Vallentuna.

Vad ska man tänka på?

– Vår uppmaning är att man aldrig ska lämna ut kort, kod eller uppgift till någon. Varken banker eller någon annan seriös aktör begär ut koder på det här sättet. Och släpp aldrig in personer eller betala för en tjänst som du inte beställt.