Det var på förmiddagen i söndags, den 17 oktober, som diskussionerna startade på Facebook i flera av Håbogrupperna. "Vad är det som brinner", var den allmänna frågan. Ett gigantiskt svart rökmoln syntes över stora delar av Bålsta och dessutom hördes det smällar och en doften stack i näsan på människor.

Polisen meddelade att det brann i en verkstadslokal på Verkstadsvägen. Räddningstjänsten var snart på plats, men det brann så våldsamt att det inte var möjligt att släcka och man lät därför byggnaden brinna ner.

– Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand. Området kring platsen kommer att vara fortsatt avspärrat tills dess att tekniker har kunnat genomsöka byggnaden, konstaterar Magnus Jansson Klarin, presstalesperson RLC region Mitt.

Släckningsarbetet komplicerades av att räddningstjänsten hade svårt att få en bra överblick av branden, något som i sin tur innebär att polisen har ytterligare ett misstänkt brott att utreda.

– Under pågående släckningsarbete tvingades räddningstjänstens drönarpilot att avbryta sitt arbete med överflygning av branden på grund av att ytterligare en drönare befinner sig i luften ovanför branden. Polisen söker efter piloten av den andra drönaren, som misstänks vara en frilansfotograf. En anmälan kommer att upprättas, men i nuläget är inte rubriceringen klar, meddelar Magnus Jansson Klarin.