Poliser och drönare för kameraövervakning har kallats in mellan Vasastan och Solna på söndag. Då möts Djurgården och AIK i semifinal i Svenska cupen.

Polisen uppmanar den som inte är fotbollsintresserad att undvika Odenplan kring lunchtid.

– Har man inget ärende vid Odenplan vid lunchtid ska man kanske inte vara där. Djurgårdens supportrar kommer träffas där enligt tradition för att sedan ta sig till Friends arena, säger Rebecca Landberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Kaosartade scener

Exakt hur många supportrar som kommer att samlas är oklart. I de stora folksamlingarna bränns pyroteknik och smällare och förra året när en liknande samling ägde rum hörde många oroliga boende av sig till polisen.

– Jag jobbade vid ett derby där det blev lite kaosartade scener med tusentals supportrar. Man var tvungen att stänga dörrarna ner till pendeltågsperrongen. Några hade dragit i nödbromsen på ett tåg och det blev ett sådant tryck att man var tvungen att stänga dörrarna, säger Rebecca Landberg.

– Supportrar nåddes inte av informationen och tryckte på och försökte bryta upp dem. Det blev rätt arg och hätsk stämning. Vid det fallet var det både supportrar och ordningsvakter som fick lindriga skador. Den situationen behöver inte hända igen.

Enligt polisen förutspår man inga bråk eller ordningsstörningar. Fotbollsmatchen börjar klockan 15.

– Ska man ut på en söndagspromenad som småbarnsfamilj kanske man bör undvika Odenplan till efter 14.