Strax innan klockan slog fem på påskaftonsmorgonen exploderade ett föremål i en port i korsningen mellan Skolvägen och Storängsvägen i centrala Åkersberga. Boende i närheten larmade polisen som ryckte ut och under morgonen anslöt även nationella bombskyddet.

Smällen var rejäl och flera fönster och delar av fasaden förstördes, men inga människor skadades. På frågan om vem eller vilka som skulle kunna vara tänkt måltavla är polisen förtegen.

"Vi vill inte gå in på det", skriver Mats Eriksson, presstalesperson på Stockholmspolisen i ett mejl.

Han vill heller inte gå in på detaljer kring vilken typ av föremål som exploderade.

Knackade dörr

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. När Mitt i var i kontakt med polisen på tisdagen hade ännu ingen gripits eller suttit frihetsberövad.

"Det har jobbats under hela påsken intensivt med teknisk undersökning, dörrknackning, hållits förhör, letats bilar, gärningsmän och gjorts en trygghetsinsats", skriver han.

Explosionen är en av flera som skett i Åkersberga den senaste tiden. Bara en dryg vecka tidigare sprängdes en port vid ett flerfamiljshus i ett närliggande område och sommaren 2022 skede en annan sprängning.

"Arbetet fortsätter för att se om det finns kopplingar mellan tidigare händelser i Åkersberga och denna", skriver Mats Eriksson.

Ullakarin Westlin var en av de boende som vaknade av smällen.

– Jag hörde en rejäl smäll. Jag fattade direkt vad det var efter den förra smällen. Sedan ser jag ner till där det small och såg blåljus, säger hon.

Kyrkan öppnade

Ullakarin Westlin är diakon i Svenska kyrkan i Österåker och del av kommunens Posom-grupp, som jobbar med psykiskt och socialt omhändertagande och sätts in vid extraordinära händelser där allmänheten drabbas och behöver hjälp vid akuta händelser, exempelvis sprängningar.

– Eftersom kyrkan ligger nära och jag har kontakten frågade krisgruppen om vi kunde öppna kyrkan, så det gjorde vi, säger hon.

Ungefär två timmar efter sprängningen öppnade Åkersberga kyrka. Även Ungdomsgården Bergagården höll extraöppet.

– Det första vi gjorde var att koka kaffe och ta fram mackor. Vi hade inte aning om folk fick komma ut ur sina lägenheter, säger Ullakarin Westlin.

Kyrkan höll öppet fram till kvällen och under dagen fanns olika representanter från kommunen på plats. Ullakarin Westlin beskriver stämningen som lugn.

– Ingen var arg, ledsen eller upprörd. Det var mer fokus på det praktiska och vad som ska göras nu. Vi visste ganska tidigt att det inte var några personskador, säger hon Ullakarin Westlin.

Hon bedömer inte att det har funnits någon större allmän oro i området.

– Men de här sprängningarna har blivit del av det lokala snacket, säger hon.