Semestertider är lika med inbrottstider. Du lämnar din bostad för lite välförtjänt ledighet – och inbrottstjuven slår till.

En som råkat illa ut är Upplands Väsby-bon Bo Gerdin, 88. För några år sedan tog sig inbrottstjuvar in i villan på Sjukyrkoberget via altandörren och stal kameror och objektiv.

– Vår dotter tittade till vårt hus, men de slog till ändå. De hade även stökat till en del i vårt sovrum, de hoppades väl hitta några värdesaker. Men där fick de tji.

Efter inbrottet har han och hustrun Gunhild förstärkt altandörren med plåt, bytt fönster och installerat larm.

Han känner sig dock inte orolig för nya inbrott.

– Det är dumt att gå runt och oroa sig. Nu har vi gjort vad vi kunnat för att skydda oss.

Försvåra för tjuven

Enligt Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna, finns det många sätt att försvåra för tjuven.

– En tom bostad innebär alltid en ökad risk. Inbrottstjuvar är ljusskygga. Mänsklig tillsyn är det bästa verktyget vi har, det slår alla larm.

Antalet bostadsinbrott i norrort har minskat över tid de senaste åren. Men sommaren 2022 har som bekant precis börjat.

Ser ni någon ökad risk för bostadsinbrott när folk börjar resa igen efter pandemin?

– Det är svårt att förutspå, i sådana fall borde vi sett en trend tidigare när samhället kom i gång i höstas och folk började återvända till kontoren. Vi trodde kurvan skulle vända upp igen då, men det gjorde den inte.

Enligt Kristian Bergström finns det flera förklaringar: Högre medvetenhet, grannsamverkan samt att vissa stöldligor är lagförda och borta. Även striktare gränskontroller försvårar för ligorna att ta sig in i Sverige.

– Nu kan det vara inbrottsfritt flera veckor i rad. När tjuvarna slår till sker det ofta i sjok, då är det vissa områden som drabbats.

Det allra bästa sättet att skydda sig mot inbrott är enligt Kristian Bergström ”levande ögon”.

– Forskning visar att mänsklig tillsyn är det bästa skyddet. Larm kan vara ett komplement, men det går i gång först när tjuven redan är inne i bostaden. Och det kan vara några minuters verk.

Han rekommenderar att om möjligt ha bilen parkerad utanför bostaden och att be någon vattna blommor eller klippa gräsmattan om man bor i villa.

– Man ska även fundera på vad man har hemma. Att ha pengar eller guld i bostaden är inte att rekommendera.

Altandörr svag punkt

Den svaga punkten i en villa är ofta altandörren.

– Den är ofta insynsskyddad och saknar förstärkning. Här bryter tjuven sig in med kofot eller lyfter ur glaskassetten. Att krossa glas är inte lika vanligt.

Kristian Bergström vill att vi ska ”tänka lite mer som tjuven”.

– Hur tar jag mig in och vad skulle vilja stjäla? Då kan vi förekomma tjuven.