Den 15 juni, strax efter klockan 22, fick polisen larm från Mälarhöjdens IP i Fruängen. En tonårspojke hade hittats med allvarliga skador. När polis och ambulans kom dit konstaterades att han hade flera svåra stickskador. Det blev ilfart till sjukhuset.

Pojken var så illa skadad att en förundersökning om mordförsök har inletts – och polisen har förstärkt sin närvaro i området.

– Innan det här hände hade vi fått signaler om att ungdomar börjat hänga vid idrottsplatsen, men ingenting om att det var stökigt. Nu stärker vi vår närvaro där. Det gör också de mobila ordningsvakterna och fältassistenterna, säger Christoffer Peyre, kommunpolis vid Skärholmspolisen.

Pojke knivhöggs

Förstärkningen gäller inte bara idrottsplatsen, utan även Fruängens centrum, Mälarhöjden och Bredängs centrum. Orsaken är att många ungdomar rör sig mellan områdena – och att ett annat knivdåd skedde den 4 juni. Då knivhöggs en pojke på Slättgårdsvägen, sedan han gått av vid Mälarhöjdens t-bana.

– Det var en väldigt ung person som blev ikappsprungen av den som knivhögg honom. Det brottet är rubricerat som grov misshandel, berättar Christoffer Peyre.

Störst problem i Bredäng

Att två allvarliga knivdåd begås så tätt inpå varandra i ett område är ovanligt. Därför betraktar polisen dem sammantaget som "en avvikelse" och sätter in resurser för att skapa lugn.

– Av de här områdena är det Bredäng som har störst problem, med ungdomar som stör ordningen, stjäl saker och är hotfulla mot näringsidkare. Där finns också öppen droghandel, vilket inte finns Fruängen och Mälarhöjden, säger Christoffer Peyre.