Solen lyser.
Våren gör sig påmind.
På en parkväg i Alvik kommer en man gående.
Han heter Janne Gustafsson.
Han säger att han ofta går den här gångvägen, men att han inte har sett något som fått honom att tro att det pågår drogförsäljning i det här området, än mindre bruk av droger.
Janne Gustafsson går ofta på den här parkvägen, vid tider när det är ljust ute. Han har aldrig sett något som fått honom att tro att det pågår narkotikahandel. Att gå här efter mörkrets inbrott skulle han dock inte göra: "Det är ganska skumt här då."
Stefan Källstigen
Men just den här delen av Alvik, några stenkast från Tranebergsbron, ingår i ett av de två geografiska områden i Bromma där polisen åtminstone sedan 2017 konstaterat problem med såväl försäljning som bruk av narkotika utomhus.
Det andra området är Blackebergs centrum.
I det geografiska område som polisen klassar som en öppen drogscen i Alvik, finns tvärbanans och tunnelbanans stationer.
Stefan Källstigen
Polisen kallar de här båda geografiska områdena i Bromma för öppna drogscener, där just handel och bruk av narkotika utomhus förekommer, i en omfattning som polisen inte lyckas få bukt med.
En drogscen som är en halvmil lång
Den öppna drogscenen i Alvik sträcker sig från korsningen Tranebergsvägen/Vidängsvägen längst i väster, i ett långsmalt stråk kanske en halvmil långt längs med tunnelbanespåren, till ett område i öster där Tranebergsbron brofäste finns på Brommasidan, ett stråk som till en del består av bostadshus, till en del består av avskilda grönområden med slingrande parkvägar.
En parkväg i området polisen klassar som en öppen drogscen i Alvik, den här norr om tunnelbanespåren.
Anders Gustafsson
Den öppna drogscenen på Vidängsvägen i Alvik, enligt polisen.
Polisen
Anna Österlind, tillförordnad kommunpolis i Bromma, skriver i ett mejl till Mitt i att polisen ofta är på plats på Vidängsvägen och i Blackebergs centrum:
Lena Johnsson, säger att hon har hört genom andra att det förekommer drogförsäljning i området hon bor i. Hon säger att hon känner en otrygghet för sina barn, som hon brukar hämta vid tunnelbanan i Alvik när de kommer hem på kvällarna, för att följa dem hem.
Anders Gustafsson
"Polisen är regelbundet på plats, dels för att vara synliga och arbeta brottsförebyggande, men även för att lagföra personer som hanterar narkotika."
Enligt Anna Österberg handlar polisens arbete för att få bort narkotikan från de här två platserna om ett långsiktigt arbete, ett arbete som enligt henne har givit resultat. Här hänvisar hon till en trygghetsundersökning som Region Stockholm gjort 2024, och som enligt henne visar på minskad otrygghet bland invånarna i båda områdena.
Per Larsson säger sig inte känna otrygghet när han får höra om att området han bor i räknas som en öppen drogscen, något han tidigare inte känt till: "Jag har sett en del skumma individer som jag har trott varit hemlösa." Han tänker inte ändra sina vanor på grund av den informationen, som vilken väg han går: "Jag har aldrig råkat ut för något."
Anders Gustafsson
Men än återstår det ett arbete innan Vidängsvägen och Blackebergs centrum kan plockas bort från polisens hotspot-karta, låter hon förstå.
Behöver polisen ha fler riktade insatser mot de här två platserna?
"Det är viktigt att arbeta systematiskt och ihållande för att förändra en plats, det tar tid", skriver Anna Österberg.
Hur ser framtiden ut när det gäller droghandel på de här två platserna?
"Både i Alvik och Blackeberg har vi under 2024 sett en förbättring och vi jobbar vidare på samma sätt".
Här, vid Tranebergsbrons brofäste på Brommasidan, går den östra gränsen för en av de två öppna drogscener som enligt polisen finns i Bromma, den öppna drogscenen i Alvik.
Anders Gustafsson
Janne Gustafsson på gångvägen i Alvik säger att han inte känner sig otrygg när han går den här vägen. Å andra sidan brukar han ta sina promenader på dagtid, när det är ljust ute.
– Jag vet inte om jag skulle gå här på kvällen, det är ganska skumt här då, säger Janne Gustafsson.