– Skolan är en plats där barn och ungdomar har sin vardag. En av förutsättningarna för att skolan ska lyckas är att det är en trygg plats, säger Johan Lundgren.

Ökad trygghet står just nu i fokus i Sollentuna. Kommunen har som mål att inget område i Sollentuna ska finnas med på polisens lista över utsatta områden år 2030.

https://www.mitti.se/nyheter/tureberg-och-edsberg-kvar-pa-polisens-lista/repukh!u9ejPtKocnlhRDTOn5t76w/

För att nå målet spelar skolan en viktig roll, och därför har utbildningskontoret nu skapat den nya tjänsten som trygghetssamordnare för Sollentunas skolor.

Praktiskt och strategiskt

I rollen som trygghetssamordnare ska Johan Lundgren arbeta både praktiskt och strategiskt, tillsammans med skolorna, för att barn och elever ska få en tryggare vardag.

– En viktig skyddsfaktor är att klara skolan. För att barn och unga ska lyckas med sin skolgång vill vi arbeta för att tidigt stötta där det finns en oro kring ett barn, säger Johan Lundgren.

Konkret består arbetet med trygghetssamordning av två delar.

Den ena är att vara ett stöd för skolorna, underlätta kontakter och jobba med både lokala trygghetsfrågor och att stötta i olika projekt på plats.

Den andra är att skapa en gemensam lägesbild tillsammans med andra aktörer i kommunen och kartlägga problematiken, där det blir viktigt att förstå samband, arbeta strategiskt och analytiskt.

"Vi är oerhört glada"

– Vi är oerhört glada över att vi nu har en trygghetssamordnare i Sollentuna. Ett av våra mål är att alla elever ska känna sig trygga i skolan, och tillsammans jobbar vi aktivt för att vi inte ska ha några utsatta områden i Sollentuna år 2030. Med denna tjänst ökar vi våra förutsättningar att jobba mer proaktivt och systematiskt med trygghetsfrågor i skolan, säger Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i utbildningsnämnden.

https://www.mitti.se/nyheter/over-halften-undviker-vissa-platser-pa-kvallen/repukh!iOXV7gz5cMKdhW0YVB1bw/