I slutet av förra året hade några polisanställda i Järva precis parkerat i parkeringsgaraget vid polishuset i Rinkeby. Flera av kollegorna bestämde sig för att spela in en hälsning till en annan kollega, varpå två av dem började skojbråka och knuffa på varandra.

Då ska den ena ha gått upp bakom den andra och dragit upp sin OC-sprej, även kallat pepparsprej, ur hölstret. Han höll den i handen och råkade enligt egen utsago av misstag använda sprejen, en liten mängd, mot kollegans byxor.

Kollegan ska ha blivit upprörd, och polisen som använt pepparsprejen bad om ursäkt och hjälpte därefter kollegan att tvätta sina byxor. Han ska dock inte ha dokumenterat användandet, och byttae inte heller ut pepparsprejen med anledning av händelsen.

"Mycket olämpligt"

Efter incidenten har den utretts av polisregion Stockholm som nu anmält händelsen till personalansvarsnämnden vid Polismyndigheten, efter att åklagare beslutat att inte inleda en förundersökning om ofredande.

Åklagarens prövning omfattar dock inte hur den anställdes handlande förhåller sig till Polismyndighetens regler, och därför anser man att frågan ska prövas för disciplinärt ansvar.

"Polisregion Stockholm anser att den anställdes agerande och beteende är att betrakta som mycket olämpligt och omdömeslöst samt att det även kan medföra en olägenhet för Polismyndigheten. Till detta kommer att allmänhetens förtroende för Polismyndigheten har riskerat att skadas", skriver man bland annat i anmälan.

Vidare skrivs att man ser allvarligt på det inträffade och att man bedömer att mannen åsidosatt det ansvar som ålegat honom i anställningen på ett sätt som inte kan anses som ringa.

Riskerar varning

I samtal med polisregion Stockholm har polismannen visat förståelse för att det var olämpligt att använda pepparsprejen. Syftet var att skämta med kollegan, vilket han i efterhand bedömer som mycket ogenomtänkt.

Han bedömer själv att han inte efterlevt det ansvar han har som polis, och lovar att det inte kommer ske igen.

Polisregion Stockholm föreslår i anmälan till personansvarsnänden att en eventuell påföljd bör kunna stanna vid en varning.