– Det är superbra kvalitet på fotbollen så de vuxna kan få ut något av att titta på matchen också. Dessutom är det bra för föräldrar att komma ut och se vilka miljöer ungdomar vistas i, säger Michael Ohly, ordförande i föreningen Farsor & Morsor i Sollentuna som nattvandrar fredags- och lördagskvällar.

Det är bra att vara organiserad, tycker han, och Farsor & Morsor brukar ha med sig några extra västar att låna ut om föräldrar skulle dyka upp och vilja hjälpa till.

– Men hittills har vi inte lånat ut några, för inga föräldrar har kommit, säger Michael Ohly, som betonar att gymnasiematcherna är ”fantastiska evenemang”, helt skapade av ungdomarna själva.

I Sollentuna har det blivit stökigt vid nästan varje match hittills, i olika stor utsträckning.

https://www.mitti.se/nyheter/polishelikopter-skickades-till-match-mellan-gymnasieskolor/repujd!9ipdqU6Ut2TlwucdkAUOlg/

Nattvandrare blev träffad

Vid senaste matchen, på Norrvikens IP, blev det oroligt efter en stund och smällare kastades in bland åskådarna som sprang åt alla håll, berättar Michael Ohly.

Farsor & Morsor gick fram och sa till när de såg att några siktade med fyrverkerierna mot folksamlingar. Då kastades en rökfackla mot Farsor & Morsor. Den träffade en av nattvandrarna i nacken och gjorde brännmärken på jackan.

– Något sådant har jag aldrig varit med om förr, och aldrig hört om, under mina tio år som nattvandrare, säger Michael Ohly.

Samma syn på saken har polisen.

– Följ med era ungdomar och titta på fotboll tillsammans. Ta reda på när matcherna ska spelas, nätverka med andra föräldrar. Njut av fotboll och att vara tillsammans, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.