Det var den 11 januari vid 16-tiden som den då 15-årige pojken gick omkring inne i gallerian i Skärholmens centrum med en skarpladdad pistol. Pojken hade inte vapnet synligt utan upptäcktes och greps i samband med att polisen patrullerade i området.

– Det var vanligt hederligt polisarbete där våra lokalpoliser håller koll på vissa individer och människor som har ett avvikande beteende som ledde till att de kunde genomföra en visitation, sa Susan Friberg, chef för Skärholmspolisen, i januari till Mitt i. 

På fredagen meddelade Södertörns tingsrätt att pojken döms till sluten ungdomsvård i ett år och två månader för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Enligt tingsrätten är det samlade straffvärdet för brotten nästan nio års fängelse för en vuxen person.  

Pojken har inte velat uttala sig under rättegången men förnekar, via sin advokat, delar av domen.

– Han förnekar förberedelse till mord, men erkänner grovt vapenbrott. Åklagaren yrkade på tre års fängelse, men det blev ett år och två månader så det är lite blandade känslor. Vi har ännu inte bestämt om vi ska överklaga, säger pojkens advokat Kronje Samuelsson. 

Letade i både Skärholmen och Sätra 

Enligt domen var pojken delvis maskerad och hade rört sig runt i området i två och en halv timme utan att verka ha något ärende där. Med sig hade han förutom den skarpladdade pistolen även en mobiltelefon med flera bilder på det tilltänkta mordoffret som han sökte efter.

I telefonen fanns även en konversation som visade att pojken på uppdrag av någon annan letade efter en man. 

Enligt domen kan pojken och det tilltänkta mordoffret kopplas till varsin sida av en pågående våldsam konflikt inom nätverksmiljön i Södertälje. Målsäganden har även koppling till Skärholmen.

Pojken har även under perioden 4 till 11 januari genomfört flera taxiresor till och från Södertälje och området kring Skärholmens centrum samt från Sätra torg. Han finns även med på bilder från övervakningskameror. 

Brottet bedöms, enligt domen, som grovt dels för att pojken haft en pistol lättillgängligt instoppat i byxlinningen och att det var stor risk att det skulle användas för att beröva en annan person livet. Dels för att pojken haft ett skjutklart vapen på allmän plats i ett centrum där många människor var i rörelse.