Läxhjälpare. Miranda Matti och andra från Facebook-gruppen "Läxhjälp för alla" hjälper elever och studenter som kört fast. "Främst blir det via Zoom", säger hon. Foto: Mostphotos och Privat

Pluggrupp på Facebook växer kraftigt under pandemin

Både självdisciplinen och själva pluggandet är utmanande för elever och studenter under pandemin. Lärarstudenten Miranda Matti, 22, från Spånga försöker hjälpa dem på vägen.

  • Publicerad 13:08, 27 jan 2021

Många har det svårt under distansundervisningen

Redan 2018 drog hon som gymnasieelev igång Facebook-gruppen "Läxhjälp för alla".

Men det är först under pandemin som ökningen av medlemmar på allvar tagit fart. I skrivande stund har gruppen över 10 200 medlemmar.

Från grundskolan till universitetet

– Många har svårt med motivationen och disciplinen under distansundervisningen, både på högstadiet och gymnasiet. Men vi hjälper alla, säger Miranda.

Elever och studenter från grundskolan upp till universitetet får hjälp i gruppen.

Planerar släppa app

Själv pluggar Miranda till svenska- och engelskalärare på gymnasiet, men i gruppen finns unga och vuxna som är duktiga på alla områden.

Gruppen har även blivit känd på Stockholms universitet och Södertörns högskola och Miranda planerar att släppa tjänsten som app.

Läxhjälpare. Miranda Matti och många andra från gruppen "Läxhjälp för alla" hjälper elever och studenter som kört fast. "Främst hjälper vi via Zoom eller Google Meet", säger hon. Foto: Privat

– Behovet kommer att hålla i sig. Det är kämpigt för många där hemma och även många föräldrar hör av sig till oss, säger Miranda.

Hon och andra i gruppen åker även hem till elever vid behov.

– Om föräldrar känner att det krävs så gör vi det, säger Miranda.

Gratis?

– Ja, det är kostnadsfritt. Men en del föräldrar vill betala.

Hur går det själv i skolbänken?

– Väldigt bra såhär långt. Men jag har också varit väldigt ambitiös och fick även en lärartjänst när jag hade ett års studieuppehåll.

Andra ställen där du kan få hjälp

UR:s "Orka plugga" på Facebook: Här kan du hitta tips för att träna minnet, öka läsförståelsen och lära dig strategier för matematik. Du får också tips på olika pluggvanor som gör det lättare att komma igång och planera tiden när du ska plugga.

Pluggakuten.se: En gratistjänst där ideella föreningen Mattecentrum hjälper de som vill ha hjälp i matten. Tjänsten tar emot bidrag via Swish.