När bokningen öppnade till Lidingö församlings konfirmationsläger inför 2021 förra året tog platserna slut på mindre än tio minuter.

– Det var förstås jätteroligt. Men också litet chockartat, säger Magnus Östling, kyrkoherde i Lidingö församling.

Enligt församlingen handlar det stora intresset bland annat om att man hade infört avgiftsfria konfirmationsläger 2019.

2020, när detta hade införts, var det till exempel dubbelt så många som sökte sig till ett av församlingens mest populära läger.

– Men det har också alltid varit traditionellt kring dop, konfirmation och vigsel på Lidingö, säger församlingspedagogen Hanna Åberg.

Inte krav

Det är roligt och tacksamt att jobba i en församling där många vill konfirmera sig, tycker hon. Men det är viktigt intresset kommer från ungdomarna själva och inte bara från föräldrarna.

– Vi satsar jättemycket på att få de unga att bli intresserade och att det inte ska vara krav hemifrån. Många är också genuint intresserade.

Jämfört med hela Stockholm är andelen ungdomar i kommunen som konfirmerar sig hög. 2019 konfirmerade sig 18 procent av alla 15-åringarna i Stockholm. Motsvarande siffra på Lidingö var 41 procent.

Pandemiåret 2020 konfirmerades 38 procent av Lidingös 15-åringar, enligt Svenska kyrkans statistik.

Tittar man på de ungdomar som är medlemmar i Svenska kyrkan är skillnaderna mindre – men tydliga. Nära 60 procent av de kyrkotillhöriga 15-åringarna på Lidingö konfirmerades och drygt 35 procent av de kyrkotillhöriga i hela Stockholm.

Platser lottas ut

Nu planeras för fullt för konfirmationsåret 2022, då man vänder sig till ungdomar födda 2007. I år är det möjligt att anmäla sig under hela september ut. Dessutom lottas platserna ut för att det ska bli mer rättvist.

Församlingen erbjuder kortare läger på Lidingö, skidläger i Åre och sommarläger på stiftsgården Marielund på Ekerö. Nytt för i år är att man har gymnasiekonfirmation för äldre ungdomar. Tidigare har det också funnits utlandsalternativ, då reser man av klimatskäl med tåg i stället för flyg. Alla alternativ är gratis för deltagarna, även för dem vars familj inte är med i Svenska kyrkan. Kyrkoherde Magnus Östling tycker att det är positivt – även på förhållandevis välbärgade Lidingö.

– Alla är inte rika på Lidingö. Det här ska gälla oavsett plånbok. Att vi konfirmerar och får kontakt med ungdomar är ju också en investering för framtiden om man ser det så.

I Stockholms stift finns 61 svenskkyrkliga församlingar. Varje församling bestämmer själv, till exempel om sin ekonomi, genom sina förtroendevalda politiker.

Om konfirmandverksamhet ska kosta något eller inte är ett sådant beslut. När Lidingö församling 2018 beslutade om att ta bort alla avgifter för deltagare i konfirmandverksamhet var de en av de första av de svenskkyrkliga församlingarna i traditionellt välbärgade stockholmsförorter att göra detta.

Nu går dock allt fler församlingar i Stockholm år det hållet.

– För sex år sedan tog två tredjedelar ut en avgift för något av de konfirmationsalternativ de hade. En tredjedel tog inte ut någon avgift. Hösten 2020 var det tvärt om, säger Anders Rune, stiftsadjunkt på Stockholms stift.

Men varför ska man satsa på gratis läger på platser där föräldrarna har råd att betala, till exempel som på Lidingö?

– Alla församlingar kan erbjuda ekonomiskt stöd till konfirmation om du inte har råd. Men att be om ekonomisk hjälpt kan vara en tröskel för många. På en ort som Lidingö kanske tröskeln är ännu högre, säger Anders Rune.

Dessutom kan man vända på frågan om kostnad, tycker han.

– Är du medlem i kyrkan har du på ett sätt redan betalt genom kyrkoavgiften. Man kan resonera så.