Stockholmarnas vintermecka Hammarbybacken öppnade för säsongen strax före jul, och i samband med det kom beskedet att ytterligare 15 års skidåkning är säkrat. Det tack vare ett nytt avtal mellan Stockholms stad och Skistar.

Men det är inte bara skidåkning som står på agendan.

– Att ett långt avtal nu är tecknat är en förutsättning för att få till en långsiktighet och kunna göra större satsningar, säger Jonas Bauer, destinationschef för Skistar Sälen, där Hammarbybacken ingår.

Tillgängligt för alla

I flera av Skistars vinterorter finns aktiviteter för alla säsonger, som downhill, klätterparker och äventyrsgolf.

I Hammarbybacken är liftarna redan i dag öppna för mountainbike på sommaren under perioder, men exakt vad det blir framöver är inte klart.

– Vi vet att Hammarbybacken nyttjas mycket och vi vill ha mer struktur och ordning, samtidigt som Hammarbybacken alltid ska vara tillgänglig för alla. Man ska kunna springa till toppen även i framtiden, säger Jonas Bauer.

Han påpekar också att Nackareservatets cykelleder är viktiga för Skistars verksamhet.

– Här jobbas det för fullt, det är viktigt att få till Hammarbybacken som en utgångspunkt för att hyra cyklar och hitta former för hur vandrare och cyklister rör sig gemensamt i naturen.

Sittlift är ett alternativ

2016 fanns det ett bygglov för en toppstuga, men planer på OS och att bygga upp backen på höjden kom i vägen.

– Vad jag vet så pratas det inte om att bygga på höjden längre. Man har hittat en annan avsättning för massorna från berget. Vi tycker att en mötesplats på toppen vore jättebra, säger Jonas Bauer.

Drömmen är att både ha en restaurang och lokal för att kunna ge bröllop och kalas en fantastisk utsikt. Vintergästerna kan inte bära hela kostnaden.

– Ska det lyckas så krävs en sittlift så att alla kommer upp året runt, det ska vara lönsamt.

Under våren kommer man att veta mer om vad året runt-satsningen innebär i praktiken.