Lokal mottagning. Täby-Arninge. BUP Täby är en av två mottagningar i Täby-Arningens upptagningsområde. Foto: Mikael Andersson

Planen: BUP-mottagningar slås ihop

Barn och unga från Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm och Österåker ska få en gemensam BUP-mottagning i Danderyd.

  • Publicerad 12:07, 5 maj 2022

Medelsvåra och svåra psykiatriska
tillstånd som är BUP:s ansvar har inte ökat speciellt mycket under åren.

I september 2021 klubbade den blågröna majoriteten i Region Stockholm igenom en ny geografisk områdesindelning av BUP, barn- och ungdomspsykiatrin. Den innebär att 16 ansvarsområden ska bli nio.

Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm, Österåker, Lidingö och Östermalm kommer att ingå i samma område – Täby-Arninge. I dagsläget finns det BUP-mottagningar i både Täby och Danderyd, men planen är att flytta all verksamhet till Danderyd.

– Som det är just nu, tills vi hittar ett annat alternativ så gäller Täby och Danderyd. Men ambitionen är att på sikt försöka samla våra resurser under ett tak, sannolikt i Danderyd, säger Göran Rydén, verksamhetschef på BUP.

– Med fler patienter och mer underlag kommer vi kunna erbjuda en mer spetsad verksamhet och rent personalmässigt kommer tillgängligheten att bli bättre då.

Göran Rydén berättar att de fortfarande befinner sig i planeringsstadiet och att en lösning är långt bort då det är svårt att hitta en lokal som är tillräckligt stor för verksamheten.

Längre resväg

Anledningen till att man tittar på just Danderyd är för att det finns mycket sjukvård i kommunen berättar Göran Rydén. Men en eventuell flytt till Danderyd har även sina nackdelar. Att flytta ihop BUP-mottagningarna skulle göra att resvägen för en del patienter blir längre och i vissa fall krångligare.

– Det är en risk vi ser, att det blir längre resvägar för vissa, men vi försöker att placera oss på ställen dit det är enkelt att ta sig med olika kommunikationsmedel för att det inte ska bli för krångligt, säger Göran Rydén.

Långsam förändring

Det finns runt 72 000 ungdomar inom Täby-Arninges upptagningsområde och under 2021 var ungefär 3 000 i kontakt med BUP:s mottagningar i Täby respektive Danderyd.

Hur mår ungdomarna i Täby-Arninge?

– Ungefär som ungdomarna i Stockholm i övrigt gör. Det har skrivits en hel del om psykisk ohälsa och mycket av det som skrivs handlar om att den lindriga psykiska ohälsan har ökat, alltså omständighetsfaktorer som påverkar hur unga mår, exempelvis kravställning i skolan, säger Göran Rydén.

– Medelsvåra och svåra psykiatriska tillstånd som är BUP:s ansvar har inte ökat speciellt mycket under åren och förändringar i hur vanliga olika tillstånd är går mycket långsammare.

Göran Rydén, verksamhetschef på BUP. Foto: Per Englund

Visste du att...

Barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm har rötter 100 år tillbaka i tiden. På 1920-
talet startade då ett gäng pionjärer rådgivningsbyråer som skulle hjälpa barn med till exemepl beteendeproblem.

Det var ett led i att man runt slutet av 1800-talet började få en ny syn på barn som individer som inte bara kunda bli kroppsligt sjuka, utan också kunde ha ”nervösa ” och ”själsliga” sjukdomar.

Sverige var det första land i världen som inrättade professurer om barns sjukdomar. Fredrik Theodor Berg blev 1845 världens förste pediatrikprofessorn vid Karolinska Institutet och Allmänna Barnhuset.

Källa bup.se

Visa merVisa mindre

16 BUP-mottagningar blir nio

Täby-Arninge: Österåker, Vaxholm, Vallentuna, Danderyd, Täby, Lidingö, Östermalm

Kista-Sollentuna-Häggvik: Sigtuna, Upplands-Väsby, Sollentuna, Solna

Barkarby-Jakobsberg: Upplands-Bro, Järfälla, Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Sundbyberg

Centrala kärnan väst: Ekerö, Bromma, Kungsholmen, Norrmlm, Hässelby-Vällingby

Centrala kärnan öst: Värmdö, Nacka, Södermalm

Centrala kärnan syd: Hägersten-Älvsjö, Skärholmen, Enskede-Årsta-Vatör, Farsta, Skarpnäck

Flemingsberg: Botkyrka, Huddinge

Haninge: Nynäshamn, Haninge, Tyresö

Södertälje: Salem, Nykvarn, Södertälje

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre