För snart tio år sedan drog ett gäng cricketfantaster igång en satsning i Märsta. Flera av dem hade rötterna i Asien där sporten är stor. En av initiativtagarna var Piyal Rahman. Han växte upp i Bangladesh där cricket är nationalsport. När han flyttade till Sverige 2000 tog han med sig cricket till det nya landet.

– Jag har cricket i blodet, säger han.

Tre SM-guld

Märsta cricket club bildades 2013 och började snabbt visa framfötterna. I dag är klubben en av de ledande i landet med tre SM-guld de senaste fem åren.

– Vi är väldigt engagerade och seriösa när det gäller sport och det har gett resultat. Några av oss har spelat på hög nivå i våra hemländer och har stor erfarenhet. Det har hjälpt oss, säger Piyal Rahman.

Brittiska kolonier

Sporten är störst i Asien på de brittiska öarna och i gamla brittiska kolonier. I Sverige är den fortfarande relativt liten och det finns omkring 65 klubbar som spelar i Sveriges olika serier. Men även om sporten är liten är den spridd. För några år sedan kom sporten med i Riksidrottsförbundet och med det har den vuxit.

– Vi spelar match nästan varje helg i hela Sverige. Vi åker till Umeå, Skåne och Göteborg, säger han.

Just nu spelas herr-VM i Australien. Där är inte Sverige med, men de har börjat ta för sig allt mer. Piyal Rahman har själv spelat i svenska landslaget.

– Vi spelar på ganska bra nivå. När jag var lagkapten 2011 vann vi division tre i Europa. Nu ligger vi i division ett. Vinner vi den här nivån och en nivå till kan vi komma till VM, säger han.

Återväxt

Herrlaget har omkring 30 spelare och återväxten finns.

– Vi har redan bildat ett U15-lag som tränar varje vecka. Nästa år kommer de att spela i U15 Allsvenskan och vi håller på att försöka göra ett tjejlag också. Än så länge har vi inte det, men vi hoppas lyckas med det, säger Piyal Rahman.

Även om sporten är störst utomlands och många inhemska har utövare flyttat till Sverige kan ett visst skifte anas.

– I den nya generationen är de flesta födda i Sverige. Det kommer ännu mer med tiden, säger han.

Både kropp och knopp

Piyal Rahman tror att många skulle gilla sporten om de provade. Han lyfter att både huvud och kropp får jobba.

– Det är kul och spännande. En väldigt intressant sport. Man måste hela tiden ha koll, räkna och planera, säger han.

Håller tummarna

I år räckte det inte hela vägen för Märsta, som slutade femma i SM. Nästa år är det guld som gäller.

– Vi håller tummarna, säger Piyal Rahman.