Med början den 17 maj genomför SPF i hela landet en veckolång kampanj för folkhälsan. Då är de flesta av alla seniorer vaccinerade, får börja umgås igen och vågar förhoppningsvis prova på nya aktiviteter.

– Vi är många seniorer som längtar efter att kunna umgås och må bättre efter en vinter präglad av pandemibegränsningar. SPF Seniorerna i Väsby vill förena nytta med nöje genom att sätta fart på både kropp och själ samt såväl nya som gamla vänskaper, säger Britt Söderlund i friskvårdskommittén.

I Väsby blir det en rad olika utomhusaktiviteter som tipspromenader, stadsorientering, cykelorientering och boule. Den sistnämnda hålls på fyra platser: Brunnby Vik, Karlsro, Sjukyrkoberget och vid Grimstagården i Bollstanäs.

Det blir även tillfälle att prova på helt nya aktiviteter som gåfotboll och discgolf i Sandaskogen.

Aktivitetskort och prisutdelning

Alla deltagare får ett aktivitetskort som prickas av. Veckan avslutas på Vilundavallen med prisutdelning till dem som varit flitigast.

– Det handlar inte om att cykla snabbast eller gå längst, utan att vara med på så mycket man kan och orkar, om det så är på ett eller flera arrangemang.

Hon tipsar om att det här kan vara ett sätt att prova något man inte testat förut.

– Många Väsbypensionärer har promenerat så mycket under här året att de har tröttnat. De har gått överallt, säger Britt och skrattar.

Hon hoppas att mellan 200 och 250 ska dyka upp under Folkhälsoveckan. Alla aktiviteter sker utomhus och med smittsäkra rutiner.

– Vi måste fortfarande följa de restriktioner som gäller för att hindra smittspridningen. Därför är vi max åtta i varje grupp.

Det kommer även att erbjudas digitala föreläsningar med fokus på ett hälsosamt liv och åldrande som träningstips, kostråd, hjärngympa och psykisk hälsa.