KNÄNA BÖJ! Stavgympan sätter deltagarna på prov. Foto: Privat

Pigga pandemipensionärer ordnar Folkhälsovecka

Pensionärerna i Väsby har inte legat på latsidan, trots corona. SPF Seniorerna har under pandemiåret tillsammans promenerat runt halva (!) jorden. Nästa steg är en folkhälsovecka med bland annat discgolf och cykelorientering.

  • Publicerad 06:30, 14 maj 2021

Många Väsbypensionärer har promenerat så mycket under här året att de har tröttnat.

Med början den 17 maj genomför SPF i hela landet en veckolång kampanj för folkhälsan. Då är de flesta av alla seniorer vaccinerade, får börja umgås igen och vågar förhoppningsvis prova på nya aktiviteter.

– Vi är många seniorer som längtar efter att kunna umgås och må bättre efter en vinter präglad av pandemibegränsningar. SPF Seniorerna i Väsby vill förena nytta med nöje genom att sätta fart på både kropp och själ samt såväl nya som gamla vänskaper, säger Britt Söderlund i friskvårdskommittén.

I Väsby blir det en rad olika utomhusaktiviteter som tipspromenader, stadsorientering, cykelorientering och boule. Den sistnämnda hålls på fyra platser: Brunnby Vik, Karlsro, Sjukyrkoberget och vid Grimstagården i Bollstanäs.

Det blir även tillfälle att prova på helt nya aktiviteter som gåfotboll och discgolf i Sandaskogen.

Aktivitetskort och prisutdelning

Alla deltagare får ett aktivitetskort som prickas av. Veckan avslutas på Vilundavallen med prisutdelning till dem som varit flitigast.

– Det handlar inte om att cykla snabbast eller gå längst, utan att vara med på så mycket man kan och orkar, om det så är på ett eller flera arrangemang.

Hon tipsar om att det här kan vara ett sätt att prova något man inte testat förut.

– Många Väsbypensionärer har promenerat så mycket under här året att de har tröttnat. De har gått överallt, säger Britt och skrattar.

Hon hoppas att mellan 200 och 250 ska dyka upp under Folkhälsoveckan. Alla aktiviteter sker utomhus och med smittsäkra rutiner.

– Vi måste fortfarande följa de restriktioner som gäller för att hindra smittspridningen. Därför är vi max åtta i varje grupp.

Det kommer även att erbjudas digitala föreläsningar med fokus på ett hälsosamt liv och åldrande som träningstips, kostråd, hjärngympa och psykisk hälsa.

Drygt 1 100 medlemmar

SPF Seniorerna i Väsby har drygt 1 100 medlemmar.

Föreningen arbetar dels med att förbättra villkoren för alla pensionärer genom samarbete med kommunen och lokala politiker, dels med att förgylla vardagen med olika typer av arrangemang och aktiviteter.

Under år 2020 kunde inga inomhusaktiviteter eller resor genomföras men föreningen satsade då stort på olika utomhusaktiviteter, framför allt promenader.

Sedan pandemin drabbade oss har SPF:s medlemmar promenerat nästan 2 000 mil, det vill säga halva jordens omkrets.

I Upplands Väsby finns ytterligare en pensionärsorganisation, PRO.

Källa: SPF

Visa merVisa mindre