Dani Falksund-Abdallahad från Petjos visar engagerat runt utanför byggstängslet vid Lillsjöbadet. Han pekar mot minigolfen och säger: ”Där kommer vi ha en glasslucka för alla som vill köpa glass!” Foto: Stefan Källstigen

Petjos öppnar nytt vid Lillsjöbadet

I dag tisdag, den 6 april, tar Upplands-Bro det första spadtaget för att bygga upp en ny friluftsgård vid Lillsjöbadet. En förändring när allt är klart framåt våren 2022 är att caféet kommer att ha öppet året om och drivas av Petjos.

  • Publicerad 10:42, 6 apr 2021

I maj 2018 så totalförstördes caféet vid Lillsjöbadet i Lillsjön-Örnässjöns naturreservat. Tre år har gått sedan dess. Nu står det klart att kommunen ska satsa i området.

– Vi kommer bygga upp en ny friluftsgård, den innehåller också en cafédel som Petjos ska driva, och de kommer ha öppet året om. Det kommer även att finnas rum för att käka matsäck, en möteslokal där föreningslivet och andra kan mötas, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef.

Satsningen vid badet kommer Upplands-Bro att bekosta själva, 13 miljoner kommer det att kosta. Vid badet kommer det även finnas omklädningsrum, toaletter och duschar.

– Hela området kommer att få ett ansiktslyft de kommande åren. Det kommer bli en ny scen och även en yogaplattform.

Än så länge är det främst stängsel och en byggbod som vittnar om vad som komma skall. Foto: Stefan Källstigen

Men samtidigt berättar Hannah Rydstedt Nencioni att badet bara en del i ett större projekt som rör naturreservatet som helhet.

– Vi vill utveckla området som besöksmål och då är badet såklart en viktig del.

Friluftsgården kommer bli något större än tidigare. Då den står klar i februari 2022 kommer den mäta 284 kvadratmeter.

Under den stundande sommaren kommer badgäster precis som förra sommaren kunna köpa fika och enklare maträtter från en foodtruck. Nyheter för i år är att det kommer finnas badvakter på plats samt att det ska bli möjligt att hyra kajak.

Dani Falksund-Abdallahad. Foto: Stefan Källstigen

Petjos planer för badet

Vid Lillsjöbadet möter Mitt i en av bröderna bakom Petjos, Dani Falksund-Abdallahad. Än är det lite mer än ett år tills det är tänkt att caféet ska kunna ta emot gäster. Just nu är det bara stängsel på platsen som vittnar om att någonting är på gång.

– Vi hoppas såklart att vi ska kunna hålla det här fantastiskt under hela året, men självfallet så kommer det ju bli badsäsongen som blir toppen på hela året, säger Dani Falksund-Abdallahad.

För att bättre möta utmaningen att ha öppet året runt så berättar Dani att han själv var nere i området under vintern för att prata med folk och försöka förstå vad besökare tycker saknas.

– Halva delen av byggnaden kommer att bli vårt fik. Min generella tanke då vi planerade det här var att jag försökte utgå från mig själv, vad skulle jag vilja ha då jag kommer till en badplats och har två ungar med mig.

Stammisar kommer känna igen sig i utbudet, men nytt för badet kommer bli en satsning på glass. Bröderna har varit på gelatokurs och utlovar därmed hemgjord glass.

Caféet brann ner i maj 2018

Branden upptäcktes tidigt på morgonen den 10 maj 2018

En fiskare utan mobiltelefon tog sig ända till brandstationen på Kockbackavägen i Bro för att larma om att caféet vid Lillsjöbadet stod i lågor. När brandkåren kom till platsen möttes man av en fullt utvecklad brand.

– Två tredjedelar av byggnaden brann ner ungefär. Några väggar står kvar, men med alla vattenskador är allt förstört, sa Tomas Wrådhe, distriktschef på Upplands-Bro brandstation, då Mitt i rapporterade om händelsen.

Visa merVisa mindre

Mitt i:s bevakning av valet 2022

Alla våra valartiklar från Upplands-Bro och Håbo Snart avgörs det vem som ska styra landet, kommunen och regionen. Här hittar du Mitt i:s samlade bevakning inför valet i Upplands-Bro och Håbo kommun 2022.onsdag 17/8 15:07

Sommarfestival i regi av sommarjobbare

Paintball, sumobrottning och ansiktsmålning i Bro Som en del i sommarjobbsprojektet ”Unga påverkar” så arrangerar ett antal ungdomar i kommunen en sommarfestival i Bro nu på torsdag den 18 augusti klockan 14-18.onsdag 17/8 10:23