Polisen kunde under måndagskvällen gripa en person misstänkt för skjutningen mot ett radhus i Fanna i torsdags kväll förra veckan.

Personen har nu också anhållits efter beslut av åklagare.

Två förda till sjukhus efter skjutning

Jonas Eronen, presstalesperson på polisregion Mitt beskriver frihetsberövandet som ett genombrott i utredningen.

– Det är ett genombrott i en förundersökning att man lyckas ringa in en gärningsperson och sedan att man frihetsberövar den. En förundersökning är som ett stort pussel som utredarna lägger. Det här är en avgörande del helt klart, säger Jonas Eronen.

I övrigt meddelar polisen att man i nuläget inte kommer att ge någon ytterligare information om ärendet, med hänvisning till det pågående utredningsarbetet.

– Tyvärr kan man inte säga så mycket externt. Utredningen befinner sig i en mycket känslig fas, utredarna är väldigt återhållsamma med extern kommunikation, säger Eronen och tillägger:

– Det är ett febrilt arbete som nu lett fram till det här gripandet. Nu gäller det att hålla i det så att alla pusselbitar kommer på plats.

Det här ska inte få ske – inte här

Inte heller vilken misstankegrad personen har anhållits på vill polisen delge i dagsläget.

– Det är en massiv informationsinhämtning som pågår. Förundersökningen fortsätter i oförminskad styrka med olika utredningsåtgärder.

Två personer i bostaden skadades i skjutningen. En man i 45-årsåldern och en kvinna i 20-årsåldern. Båda personerna fick föras till sjukhus i ambulans efter händelsen förra torsdagen.

Under lördagen kunde både mannen och kvinnan lämna sjukhuset.

Vad är nästa steg i utredningen?

– Vi väntar på analyssvar från den tekniska undersökningen. Och sen så är det naturligtvis de här förhören som ska hållas med den här personen som nu sitter anhållen som det nu är väldigt hög prioritet på, säger Eronen.

Tidigt efter händelsen gick polisen ut och vädjade till allmänheten om vittnesiakttagelser. Dessa är man fortfarande intresserade av.

– Vi är intresserade av att komma i kontakt med personer som gjort iakttagelser i det här området i torsdags kväll. Där och då kanske man inte tyckte att det var något speciellt men när man får kännedom om det här så kanske man kan lista ut att det kanske finns en samband.

En förundersökning om försök till mord och grovt vapenbrott pågår. Förundersökningen leds nu av Åklagarmyndigheten. Kammaråklagare Thomas Bälter leder undersökningen.

Texten uppdateras...