En ensam sparvhök sitter i Per-Erik Wahlbergs äppelträd i Hällsbo. Alla småfåglar som var där nyss har flugit sin väg för att behålla livhanken. Per-Erik var snabb med kameran och fotograferade rovfågeln genom sitt sovrumsfönster.

I trädgården utspelar sig naturens grymma gång som ett skådespel för betraktaren. Och i detta fall Per-Eriks kameralins.

Per-Erik Wahlberg fotograferar fåglar vid äppelträdet.

Per-Erik Wahlberg fotograferar fåglar vid äppelträdet.

Jens Kassnert

– Sparvhöken lurpassar en bit bort, flyger lågt fram till smörgåsbordet och plockar en flyende småfågel underifrån, säger Per-Erik.

– Att mata småfåglar är ju trevligt men tyvärr förser man även dessa gynnare med mat.

Steglits favoriten

Per-Eriks fotointresse började tidigt, då med analog kamera och eget labbrum. Nu har den digitala fotograferingen tagit över helt. Från sitt sovrum har han fångat inte mindre än 17 olika fågelarter vid det lilla äppelträdet där några matstationer med fågelfröer hänger. Allt från större hackspett, nötskrika och svartmes till gråsiska, talltita och hans personliga favorit – steglitsen.

Steglits är Per-Erik Wahlbergs favorit bland småfåglarna utanför fönstret.

Steglits är Per-Erik Wahlbergs favorit bland småfåglarna utanför fönstret.

Per-Erik Wahlberg

– Det verkar som att de har bestämda slottar. Nu är det domherrarna, sen kommer gråsparvarna och talgoxarna och alla möjliga konstiga fåglar men oftast enstaka arter åt gången, säger Per-Erik.

Per-Erik är född i Sigtuna och bor numer i Hällsbo, däremellan har han bott i Grisslehamn där hans mormor drev pensionat. Per-Erik är även kock och har jobbat i köket på pensionatet och på Grand Hôtel i Stockholm.

– Jag är bildligt talat född på stadshotellet i Sigtuna. Min mamma och pappa köpte stadshotellet i november 1952 och sen kom jag i januari 1953. Vi hade hotellet i fem år men det var under en kort tid så vi gjorde nog inget bestående intryck, säger han.

För arvet vidare

Av flera olika intressen som Per-Erik har håller han fotograferandet högt. Han har fotograferat bröllop, nyhetsbilder för lokaltidningen i Grisslehamn men framförallt familj och vänner. Nu för han arvet vidare och ordnar fototävlingar för yngre släktingar berättar han när han fyller på fågelfrö vid äppelträdet.

– Jag tror att sparvhöken sitter där borta och gömmer sig någonstans och håller full koll. När jag fotograferade bilden ni fick satt han i trädet och var antagligen sur. Han fick ingen fågel. Den gången.

– Men jag har sett spår efter fjädrar och så på tomten efter att han varit mer lyckosam.

Per-Erik Wahlberg fotograferar fåglar genom sit sovrumsfönster.

Per-Erik Wahlberg fotograferar fåglar genom sit sovrumsfönster.

Jens Kassnert