Från februari kostar det att ställa bilen på besöksparkeringen utanför Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby.

– Jag tycker inte att informationen har varit tillräcklig. När jag var här med mamma, som skulle få första vaccinationssprutan, upptäckte jag plötsligt att man måste betala. Tänk om jag hade missat det, säger Lisbeth Brandt från Smedby.

Ta bussen

Både hon och besökaren Kerstin Danius tycker att det är krångligt att ladda ner appen. De har även hört att automaten ska ha varit ur funktion.

– Det är mycket fånigt att införa p-avgifter under pandemin. Man ska ju inte åka kommunalt och avgifterna kan ju få folk att hellre ta bussen, säger Kerstin Danius.

Hon har tagit sig till Väsby och Löwet för att kolla parkeringsläget inför en kommande röntgen.

– Jag har en gammal telefon, den är inte tillräckligt smart för att ladda ner en app, säger hon.

– Nu vet jag i alla fall att man kan betala i automaten också. Men det är kanske bäst att jag tar med mig dottern nästa gång så att det inte blir fel.

Locum, som bland annat förvaltar Löwenströmska sjukhuset, fick i uppdrag av ägaren Region Stockholm att marknadsanpassa parkeringsavgifterna vid länets sjukhus.

– Har vi för låg avgift blir parkeringarna fullsatta av pendlare eller folk som bor i närheten och det kan bli svårt för patienter och besökare att hitta en plats. Har vi för hög avgift kommer de att ställa sig på gatorna i närområdet i stället och öka trängsel och trafik i bostadsområdena, säger Camilla Peterzén, förvaltningsområdeschef vid Locum.

– Oavsett pandemi kostar det att upprätthålla goda parkeringsmöjligheter på våra sjukhus. Det kan röra sig om att bygga om, underhålla och bevaka parkeringarna, vilket vi har löpande kostnader för.

Kort tid

Många kan tycka att det är bökigt att ladda ner en p-app. Men enligt Locum ska det alltid gå att betala i p-automat också. Om den inte fungerar kan man enligt Camilla Peterzén ringa parkeringsbolagets kundtjänst (som står på automaten).

– Jag känner till att vi hade en situation på Löwenströmska sjukhuset för en kort tid sedan där betalautomaterna var ur funktion. Då såg vi till att vi hade en parkeringsvakt på plats som kunde vara behjälplig för frågor från parkörerna. Om det inte finns tillgängliga betalningsalternativ utgår ingen avgift.