Det var 2011 och 2012 som Paolo Macchiarini, nu 63 år, opererade in syntetiska luftstrupar på tre patienter, sedan han rekryterats till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Alla tre patienterna avled efter transplantationerna.

Det visade sig senare att det saknades tillräcklig forskning och tillstånd för ingreppen.

Yrkade på fängelse

2020 åtalades han för grov misshandel i tre fall. Åklagaren yrkade på fängelse i fem år.

Men Solna tingsrätt anser nu att "samtliga tre transplantationer genomfördes i nöd i brottsbalkens mening" och friar Macchiarini helt i två av fallen.

När det gäller det tredje fallet, en ung kvinna, var ingreppet "oförsvarligt" enligt rätten. Men det har inte varit med uppsåt, utan han har agerat oaktsamt, och ska därför döms för vållande till kroppsskada, grovt brott.

Villkorlig dom

Straffvärdet för sådana brott är max ett års fängelse, men då Macchiarini tidigare är "ostraffad och lever under ordnade förhållanden ska påföljden bestämmas till villkorlig dom" skriver tingsrätten.

Och med hänsyn till den långa tid som har gått så slipper han skadestånd. resonerar de.

Själv har Paolo Macchiarini nekat till brott och hävdat att operationerna gjorts som en livräddande åtgärd.

Besviken patient

Haningebon Ted Bondefalk, 79, opererades också av Paolo Macchiarini. Hans slemhinnor täppte till andningsvägarna med svår sömnapné som följd.

https://www.mitti.se/nyheter/ted-opererades-av-macchiarini-blev-skadad-for-livet/repval!J8yQd5M6RY1Rij@PlODPeA/

Vid operationen kapades hans luftstrupe, och den kanyl i halsen som han andades igenom togs bort, med hjärnskador som följd.

Ted Bondefalk blev rullstolsbunden med behov av hjälp dygnet runt.

– Vi är mycket besvikna över domen, säger hans hustru Irene Bondefalk till Mitt i.

Tror att domen överklagas

Ted Bondefalk polisanmälde kirurgen för vållande till kroppsskada, men förundersökningen lades ner. Han har även stämt Region Stockholm och Karolinska universitetssjukhuset för att ingreppet gjorts utan hans samtycke. Ärendet ligger nu för avgörande i hovrätten.

– Efter att ha lyssnat på åklagarens plädering och expertvittnenas utsagor blev vi förvånade av domstolens avgörande. Domen bådar inte gott för patientkollektivet, säger Ted Bondefalk i ett uttalande.

Han och hustrun Irena uppger också att de skulle bli förvånade om inte åklagaren överklagar domen.

Huruvida det kommer att ske har ännu inte meddelats.