”Fuck påven, trodde han kunde straffa mig. Skriver om traditioner, Gud backar mig. ”Tiffany Kronlöf river av en bit av Gustav Vasas kröningsrap. Hon sitter på en bänk i Galärparken på Djurgården klädd i full 1500-talsmundering, pottfrisyrsperuk och egenhändigt klistrat skägg. Det är här ensemblen repar inför onsdagens premiär.

Musikalen hade urpremiär på restaurangen Teatergrillen vid Stureplan i höstas och ska nu skalas upp till storformat. Trion Astrid Menasanch Tobieson, Thom Gisslén och Tiffany Kronlöf har tillsammans skrivit den kritiker­rosade musikalen. Astrid, som även har regisserat (tillsammans med Saga Berlin), tror att Park­teaterns picknickmiljö har något gemensamt med krogen eftersom publiken kommer med ”garden nere”.

Thom berättar att han spelar ”alla roller utom Gustav Vasa och Nils Dacke”.

– Jag är värsta birolls­kingen!

Slår hål på myt

Föreställningen är en politisk satir om hur Sverige byggdes, vår samtid och Gustav Vasas väg till tronen. Hiphop blandas med musikaldängor, folkmusik och renässansmusik. De konstaterar att renässansmusik var det ”hetaste feta” på 1500-talet. Den tidens Swedish House Mafia.

Även om musikalen utspelar sig för 500 år sedan är språket modernt och det finns gott om nutidsreferenser – bland annat till Ebba Buschs falukorvsring.

Trion vill slå hål på myten om att svenska folket levt i trygg konsensus fram tills ”invandringen förstörde allt” och drar paralleller till Gustav Vasas smutskastning av Dacke och smålänningarna.

– Det är inte sanningen som vinner, utan den som äger berättelsen och får med sig folket, säger Astrid Menasanch Tobieson.

Tiffany Kronlöf fyller i:

– Vi tycker ju fortfarande att smålänningar är snåla men det är egentligen propaganda som Gustav Vasa kom på och använde sig av för att inte bli avsatt själv.

Motståndskämpe

Föreställningen handlar även om motståndsmannen Nils Dacke – och både skratt- och gråttårar utlovas.

– Det Gustav Vasa kallade Dackefejden var snarare ett inbördeskrig än ”bara en liten fejd”, säger Astrid Menasanch Tobieson-

–Dacke fick med sig halva Sverige. Jag tycker att det är hoppfullt att han, utan några resurser eller militär, lyckades utmana och övermanna hela Gustav Vasas legoknekts­armé år efter år efter år.