Lekplatsen Grötfatet ligger i parkstråket norr om Vällingby centrum, mellan Lyckselevägen och Skattegårdsvägen.

Förra året skickades ett medborgarförslag in om att rusta upp parken, något Mitt i tidigare skrivit om. Och nu ska den slitna lekparken få ett lyft med bland annat nya rutschkanor, lekhus och ny möblemang runt den redan befintliga plaskdammen.  

– Särskilt småbarnsleken är förbrukad i dag. Så vi kommer rusta upp och byta det en del, säger Ragnar Ählström, parkingenjör på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Förutom det ska det bland annat byggas ett utegym, en boulebana, basketplan och en liten hundrastgård för att göra parken tillgänglig för fler än småbarnsfamiljer.

– Vi vill att aktiviteterna ska spänna över ett bredare åldersspann, säger Ragnar Ählström.

https://www.mitti.se/nyheter/lekplats-ska-fa-ansiktslyft-under-2022/repuio!pOqcnijm3m11xoTTBgmHLw/

https://www.mitti.se/nyheter/hon-vill-rusta-upp-lekplatsen-grotfatet/repueE!gKBYrB5@AQ26lV2o1PRrQ/

Konstfrusen isbana

På senare tid har parken enligt honom varit tillhåll för en del bus. För att få bukt med de problemen är tanken att fler personer ska besöka parken under längre tid, och inte bara på sommarhalvåret då plaskdammen är öppen. 

– Målet är att få folk att vistas där över fler timmar och under hela året. Lyckas man med det så brukar även buslivet stagnera.

Under vinterhalvåret kommer basketplanen förvandlas till en konstfrusen isbana, och förhoppningen är att förlänga skridskosäsongen för Vällingbyborna.

– Jag räknar med att man ska kunna ha is från åtminstone slutet av november till mars någon gång, under normala vinterförhållanden.

Något exakt tidsplan för upprustningen finns inte än, men bygget av av boulebanan och basketplanen har redan startat. Målet är att isbanan ska stå redo för skridskosugna nu till vintern. Delen närmast plaskdammen kommer dock vara orörd tills sommaren är över.

– Badsäsongen kommer få vara i fred och sedan fortsätter vi där i höst, säger Ragnar Ählström.