Vissa medlemmar i SPF Seniorerna i Tyresö har blivit uppringda på hemtelefonen, andra på mobiltelefonen. Genrebild. Foto: Mostphotos

Par utsatta för bedragare – blev av med 100 000

Ett par i 80-årsåldern blev nyligen av med över 100 000 kronor när bedragare slog till. De är långt ifrån de enda Tyresöbor som har blivit utsatta.

  • Publicerad 11:48, 3 dec 2021

Den 11 november ringer telefonen. Mannen är ensam hemma och svarar.

– Den som ringde sa att någon köpt en Iphone i april i min mans namn och att det har gått till Inkasso och att Kronofogden blir inkopplad om min man inte betalar. Mannen sa att han kan hjälpa till att klara ut härvan, säger kvinnan i paret.

Hon beskriver sin man som lite dement. Hennes man och bedragaren pratade över en timme. Innan samtalet var slut hade bedragaren, som framstod som "otroligt vänlig och hjälpsam", lyckats övertala hennes man att använda bank-id också på hennes telefon.

Blev av med 138 000

Senare samma dag går hon in på sitt konto. Inga pengar fanns kvar.

– Jag trodde först att något var fel.

Sedan får hon höra talas om samtalet. Totalt blev paret av med runt 138 000, berättar hon.

– Min man är så ledsen. Han förstår inte hur han kunde låta sig luras.

Gick ut med varning

Flera i SPF Seniorerna Tyresö har blivit uppringda, vilket fick medlemssekreteraren Maj–Lis Anderstedt att gå ut men en mejlvarning.

Hon fick själv ett samtal.

– Jag blev så ilsken. Du sa jag, för det första har jag inte köpt någon telefon och för det andra är ni kriminella som ringer äldre.

Polisens tips – så skyddar du dig

Lämna aldrig ut dina personliga koder, inloggnings–, kort– eller kontouppgifter.

Använd aldrig Bank-ID eller kortläsare på uppmaning av någon som kontaktar dig.

Om du blir misstänksam, lägg på luren och ring upp den myndighet eller företag personen påstår sig ringa från.

Du som har äldre anhöriga, prata gärna om hur bedragarna beter sig och berätta att de kan ringa dig om något misstänkt händer.

Visa merVisa mindre

Under novembers första tre veckor fick polisen in tretton anmälningar om bedrägerier eller bedrägeriförsök i Tyresö. Bedragarna har betett sig på liknande sätt i de flesta fall. I vissa har uppringaren i stället utgett sig vara från bank och sagt sig vilja ge tillbaka pengar.

Ringer också på dörren

– Jag tycker inte att de äldre ska känna skam. De som ringer är skickliga, manipulativa och övertygande, säger Magnus Mohlin, kommunpolis.

Han konstaterar:

– Man behöver vara lite misstänksam mot allt från personer som ringer upp till personer som knackar på dörren.

Den 19 november blev en äldre Tyresöbo lurad på ett annat sätt. En kvinna ringde på hos en Tyresöbo under förevändning av att hon ville lämna en lapp till grannen, berättar dottern till Tyresöbon som öppnade dörren. Kvinnan bad om hjälp att skriva lappen och kunde då osett släppa in en kumpan som stal smycken, enligt dottern.