En man boende i Danderyd som kom till Sverige 2021 har försökt registrera sitt äktenskap men inte lyckats. Anledningen är att hans fru, som ska flytta till Sverige, var hon var 17 år och 10 månader när de gifte sig. Paret har levt ihop i runt 20 år och har flera barn tillsammans.

Enligt svensk lag var äktenskapet dock ett barnäktenskap, och kan inte registreras i Sverige.

Vjera Catovic, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, säger att fallet inte är unikt.

– Sedan juli 2021 så erkänns inte barnäktenskap längre. Men även om man inte godkänner, så har man kännedom om det som i detta fall för att handlingarna är inlämnade i ärendet, säger hon.

Vill ha bevis

För att bevisa att äktenskapet är giltigt har mannen skickat in ett nytt vigselbevis – då kvinnan var över 18 år. Men Skatteverket godkänner det inte. De menar att mannen måste bevisa att det första äktenskapet har upphört innan de kan godkänna det nya.

Nyligen beslutade Förvaltningsrätten till Skatteverkets fördel, efter mannens överklagan.

Paret är alltså fortsatt ogifta, tills de kan bevisa att de skilt sig.

Domen kan överklagas. Nästa instans är kammarrätten.

Kan söka hindersprövning

Vjera Catovic svarar på om de kommer kunna förklaras gifta i framtiden.

– Om mannen inte kan bevisa att hans tidigare äktenskap upplöst så att vi kan erkänna hans senare äktenskap så blir han registrerad som ogift i Sverige.

– Han har då möjlighet att ansöka om hindersprövning för att kunna gifta sig enligt svensk lag i Sverige med kvinnan. Det är alltså inte omöjligt för dem att kunna vara gifta i Sverige.

Väger ni in att de här nu är äldre och har flera barn?

– Denna avvägning ska göras utifrån omständigheterna i det specifika ärendet. I just det här specifika ärendet får jag dock hänvisa till handläggaren som fattat beslut, då jag inte är insatt.