Österåker

– Det är stora grejer på gång nu, säger Åkersbergabon Pär Johansson entusiastiskt.

Redan i mars berättade Mitt i hur stiftelsen Blåljus i samverkan samlade fordon och utrustning för att undsätta den hårt pressade ukrainska sjukvården. Då var Pär i färd med att göra sin första resa för att leverera sjukvårdsmateriel, på sin lediga tid från jobbet som sjukvårdare i Stockholm.

Fler resor

Sedan dess har det blivit ytterligare fyra resor till Ukraina. Totalt har Pär och hans kolleger i stiftelsen hittills levererat nio ambulanser och två räddningsfordon.

Plus en stor mängd sjukvårdsmateriel.

Allt från läkemedel och tourniqueter för att stoppa svåra blödningar till operationsbord och avancerade instrument.

Stiftelsen Blåljus i samverkan levererar fordon till den ukrainska sjukvården. Bild från gränsövergången, hösten 2022.

Stiftelsen Blåljus i samverkan levererar fordon till den ukrainska sjukvården. Bild från gränsövergången, hösten 2022.

Privat

I januari är det dags för nästa leverans. Om allt går väl blir det då ytterligare fyra fordon: tre ambulanser och en räddningsbil.

– Då blir det den största enskilda resan, säger Pär.

Att hjälpa ser han som självklart.

Hur påverkar kriget dig?

– Jag sitter ju och läser om det hela tiden.

– Det är galet alltihop det som händer. Men man kan inte ge upp.

Blåljus i samverkan är inte de enda som levererar ambulanser till Ukraina. Enbart från Sverige uppskattar Pär att totalt ett 60-tal ambulanser skänkts via olika initiativ.

Ger inte upp

Frivilliga i andra länder bidrar också. Till det kommer statliga donationer och hjälp och från organisationer som Världshälsoorganisationen, WHO.

– Tillsammans blir vi kraftfulla, säger Pär.

I Ukraina är behovet av ambulanser och räddningsfordon stort, både i den civila sektorn och för transporter av sårade soldater från fronten. Fyrhjulsdrift är särskilt eftertraktat eftersom man ofta måste klara att köra i terräng. En fördel är också om det finns tillgång på reservdelar.

Vet ni om de fordon ni levererat rullar fortfarande?

– Vi har inte hört något annat, men det är lite svårt att veta. Men en del vet vi är i drift.

Första julen i Sverige

Svitlanas exmake är soldat och Juriis hustru blev kvar för att ta hand om sina föräldrar. Själva får de fira jul som flyktingar, i Österåker. ”Vi tar en dag i taget”.

Österåker

– Jag tror inte att kriget kommer ta månader utan år. Just nu har vi inga planer, utan tar en dag i taget. Det är samma med mina vänner, säger Jurii Lylov, 57 år.

Han och dottern Sofiia, 15 år, är några av de många tusen flyktingar från Ukraina som kommit till Sverige. Tack vare en bekant hamnade de i Österåker där Jurii för tillfället jobbar för kommunen och hjälper andra flyktingar.

Kunde inte förstå

Annat var det i Ukraina, innan kriget kom.

– Mitt liv var väldigt bra. Jag var fastighetsmäklare i centrala Kiev och hade stora företag och ambassader som kunder, berättar han.

– Första tiden kunde man inte förstå vad som hade hänt.

Mikael Andersson

En julgran pyntad med vikta pappersfigurer står i vardagsrummet och från sovrummet hörs små ljud från Sofiyka, en månad gammal, som precis vaknat. Vi är hemma i Svitlana Rudenkos hem sedan några månader, i Smedby. Här bor hon med sina fyra barn 10, 12 och 15 år gamla som går i skolan. Och så lilla Sofiyka förstås.

– Min make gifte om sig för tre år sedan, berättar hon och förklarar att hon också har en ny relation.

Vännen försvann

Innan hon flydde i våras var hon lärare i franska och engelska. De stora barnens pappa är soldat i Ukraina berättar hon. Han var frivillig redan när kriget i östra Ukraina bröt ut 2014. Det var tufft psykologiskt berättar hon. Både för honom och resten av familjen. Nu är han åter soldat och håller kontakt genom att skriva och ringa.

Innan kriget var familjen bosatt i Butja, ett par mil väster om Kiev. Den lilla staden är numera känd för de omfattande krigsbrott som avslöjades när ryssarna drog sig tillbaka från området i våras.

– En av mina äldsta och bästa vänner är ”saknad”. Han blev troligen dödad i Butja, berättar Jurii Lylov.

– Han tog cykeln och skulle handla, sedan försvann han.

Sofiia saknar sin hund

Jurii berättar att han följer kriget noga genom vänner och nyhetssändningar. Hans hustru och vuxna dotter är kvar i Ukraina, som frivilliga och för att ta hand om äldre släktingar och familjens husdjur – fyra små hundar och en katt. När Jurii och dottern Sofiia kom till Sverige grät Sofiia i dagar, berättar han. Och när Sofiia hade sitt första videosamtal med favorithunden Chica grät både hon och hunden.

Saknad. Juriis dotter Sofiia Lylova har målat av sin favorithund Chica. Hon blev kvar i Kiev.

Saknad. Juriis dotter Sofiia Lylova har målat av sin favorithund Chica. Hon blev kvar i Kiev.

Fredrik Sjöquist

Sofiia spelar violin och gick i språk- och musikskola hemma i Ukraina. Enligt pappa Jurii är hon begåvad och hans stora önskan är att hon ska kunna fortsätta studera musik i Sverige.

Har du några kompisar i Sverige?

– Jag har några svensk-ukrainska vänner i skolan och några svenska vänner genom musiken, berättar Sofiia.

Närvarande. Bland figurerna som Svitlanas yngste son Vasyl vikt som julpynt ligger en påminnelse om kriget som pågår.

Närvarande. Bland figurerna som Svitlanas yngste son Vasyl vikt som julpynt ligger en påminnelse om kriget som pågår.

Fredrik Sjöquist

Första tiden kunde man inte förstå vad som hade hänt.

Putins krig slår mot civila

9 november beräknade USA:s försvarschef att över 100 000 soldater på vardera sidan dittills dödats eller sårats i kriget och att ungefär 40 000 ukrainska civila dödats. Detta har inte bekräftats eftersom både Ryssland och Ukraina valt att dölja sina förluster.

Utöver det befinner sig mer än 7,8 miljoner ukrainare på flykt undan kriget i andra europeiska länder. Ytterligare drygt 6,5 miljoner är på flykt i Ukraina.

Källa: UNHCR, BBC

Så kan du hjälpa

Stötta välgörenhetsorganisationer som hjälper Ukraina - exempelvis UNHCR, Röda korset eller Svenska kyrkans insamlingar.

Donera saker som det finns behov av i Ukraina.

Bli volontär.

I Åkersberga kommer även julklappar samlas in inför Nikolausdagen 19 december (enligt östlig kristendom). Då blir det fest för ukrainska barn i Österåker.

Källa: Mitt i, Österåkers kommun