Panncentralen i Solberga vore en perfekt mötesplats för föreningslivet. Det tycker Inger Stenelo, vice ordförande i PRO Solberga-Brännkyrka, och andra engagerade. Foto: Sacharias Källdén

Panncentralen kan bli en ny mötesplats i Solberga

Föreningslivet i Solberga har kämpat för en bra samlingslokal i åratal. Nu sätter de sitt hopp till den gamla panncentralen. Och staden ger positiva signaler.

  • Publicerad 06:30, 26 nov 2021

Det vore fantastiskt om vi kunde vara här.

Åttio nya bostäder planeras längs Folkparksvägen i Solberga, i kvarteret där den gamla panncentralen från 1950-talet ligger. Men panncentralen rivs sannolikt inte.

Stadsbyggnadskontorets ambition är att spara den, eftersom den är kulturhistoriskt värdefull och har en "unik och särpräglad utformning". I stället tänker man sig att byggnaden kan användas för "offentliga verksamheter" som kan bidra till mer liv i området.

Det här är ljuva ord för de föreningar som länge kämpat för en samlingslokal i Solberga.

– När vi såg stadsbyggnadskontorets start-pm och förstod att panncentralen skulle sparas tänkte vi att det kan bli bra lokaler där, för PRO, Solberga bollklubb, hyresgästföreningen Kristallskon och andra. Vi behöver verkligen en egen plats att samlas på, säger Inger Stenelo, vice ordförande i PRO Solberga-Brännkyrka, som i dagsläget hyr in sig i Solberga BK:s ganska små lokaler.

"Ideella föreningar kan inte betala marknadshyror. Då är det svårt att få till bra lokaler. Det är ju ingen pengasuccé för kommunen ", säger Inger Stenelo. Foto: Sacharias Källdén

Många års kamp

Mitt i träffar Inger Stenelo vid panncentralen en solig förmiddag i november. Den tegelgula skorstenen reser sig mot himlen som ett utropstecken. Strax intill finns en hög, vit byggnad med ett starkt sluttande skiffertak och en klunga kontorshus i gul tegel, varav några också är tänkta att bevaras.

– Det vore fantastiskt om vi kunde vara här. Vi har kämpat för lokaler åt föreningslivet i så många år. Vi har legat på både Stockholmshem, som äger de flesta hus i Solberga, och stadsdelsnämnden. Ändå har det inte löst sig, säger Inger Stenelo.

Både PRO Solberga-Brännkyrka och Solberga bollklubb har skickat in yttranden till stadsbyggnadskontoret där de argumenterar för att panncentralen ska bli en plats för det lokala föreningslivet. Det behövs möteslokaler som rymmer minst 100 personer och rum för aktiviteter som linedance, yoga, gymnastik, bordtennis, utbildningar och annat fritidsverksamhet, skriver de.

Inger Stenelo, vice ordförande i PRO Solberga-Brännkyrka, har bott i Solberga i 59 år – och varit med och kämpat för en samlingslokal i åratal. Foto: Sacharias Källdén

För alla åldrar

De vill ha en plats för alla åldrar, betonar Inger Stenelo.

– PRO skulle kunna var här under dagtid medan unga skulle kunna ta plats under kvällarna, till exempel, säger hon.

Solberga bollklubb påpekar att "en samlingspunkt (medborgarhus) utlovades redan vid byggstarten av Solberga 1947". 75 år senare finns det alltså en chans att löftet infrias. Daniel Sandström, stadsplanerare vid stadsbyggnadskontoret, är positiv till att Solbergaborna hör av sig i ett tidigt skede.

– Jag tycker att det är jättebra. Vi vill alltid höra vad de närboende tycker och vill. Ju tidigare desto bättre. Nu rimmar deras önskemål också väl med våra egna förhoppningar, säger han.

Samråd om ett år

Daniel Sandström betonar att inga beslut är fattade. Ett förslag till detaljplan går ut på samråd i november 2022 och först något år senare förväntas planen klubbas. Stadens vilja att använda panncentralen är dock tydlig.

– Den är väldigt fin och karaktärsgivande och den har spelat en central roll i området. Det vore fint om den kunde bevaras och göras tillgänglig, säger han.

Läs även:

https://www.mitti.se/nyheter/k-markt-panncentral-kan-bli-nytt-kulturhus/repubo!YMMLgrxaxX4nqSSajMZyvA/

Läs även:

https://www.mitti.se/nyheter/stockholmshem-har-kort-over-oss-helt-och-hallet/repuau!fZ8ltv4qmpyXuP@Bpyvxbg/

Panncentralen ritades av Sven Backström och Leif Reinius. Den är grönklassad av Stockholms stadsmuseum, och har alltså ett högt kulturhistoriskt värde. Foto: Sacharias Källdén

Många panncentraler blir mötesplatser

Flera panncentraler i Stockholm har omvandlats eller kan komma att omvandlas till mötesplatser för invånarna. Här är några exempel:

Panncentralen i Vårberg är nu den kulturella mötesplatsen Kummelholmen, med konstutställningar. En konstnär och en konstsamlare köpte den av Fortum för 1 krona 2015 och byggde om den för miljoner.

Panncentralen i Bredäng har blivit en kreativ mötesplats där frilansare och och andra kan hyra in sig. En entreprenör köpte den av Stockholms stad för tio miljoner kronor, tidigare i år.

Panncentralen i Björkhagen är på gång att bli en kulturell mötesplats, sedan ihärdiga invånare vunnit ett lång kamp.

Ericssons gamla panncentral i Älvsjöstaden kan bli ett kulturhus, Familjebostäder utreder möjligheterna.

Visa merVisa mindre