Märsta, Sigtuna, Rävsta, Rävstaleden. Foto: Mikael Andersson

Pandemin har gjort Sigtunas naturreservat skräpigare

Rekreation och motion men också parkeringskaos, nedskräpning och konflikter. 2020 blev året då stockholmarna gav sig ut i naturen. Så här gick det.

  • Publicerad 15:41, 18 mar 2021

Redan i våras kom rapporter om en rusch till länets natur- och friluftslivsområden när coronaviruset slog till. Den gröna vågen bekräftas nu av länsstyrelsen som frågat kommuner, stiftelser och andra markägare om pandemiårets effekter.

– 2020 var absolut året då vi flyttade ut vårt vardagsrum till naturen. Det har varit väldigt mycket människor ute, säger Fredrik Olausson på länsstyrelsen.

Framför allt är det redan populära, lättillgängliga naturreservat som Askarehage, Munkholmen och Rävsta i Sigtuna som har lockat många nya besökare. Stockholmarna har också flockats i parker och oskyddade grönområden.

Gunilla Thulin, 65, är ofta ute och promenerar i skogen. Hon bor i Djupvik och har naturen inpå husknuten.

– Jag älskar att vara ute och uppleva de olika årstiderna. Det är så vackert, säger hon.

Gunilla har även märkt att det rör sig fler människor i naturreservaten.

– Det är mycket mer folk här. Man ser det på skogsstigarna som blivit bredare och dessvärre hittar jag mer skräp som munskydd och gummihandskar. Folk lämnar också skräp vid grillplatserna och det är inte så roligt, säger hon.

Många nybörjare

Störst är trenden bland barnfamiljer och äldre men det syns också en stor ökning av stockholmare som har gett sig ut i markerna för allra första gången.

Att det varit fler ovana skogsmullar har märkts, menar Fredrik Olausson på länsstyrelsen. Många har till exempel dålig koll på allemansrätten och reservatsregler. Att det i början av sommaren blev populärt att ge sig ut på åkrar och odlingar för att ta selfies är ett exempel på det. Ett annat tecken på okunskap är att allt fler har eldat på fel ställen.

Nedskräpningen och slitaget i naturen har också ökat, liksom konflikterna. Brist på parkeringsplatser har både lett bråk mellan trafikanter och att blåljusfordon blockerats.

Det har också gnisslats tänder ute på vandringslederna när hundar sprungit lösa och snabba cyklister susat förbi.

– I Stockholm upplevs cykling som en adrenalinsport som kan vara en härd till konflikt för de som är ute för lugn rekreation i skogen. De har ibland känt att stora cykelgäng som kör snabbt inte visar hänsyn, säger Fredrik Olausson.

Trots detta är länsstyrelsens bild att de flesta stockholmare har uppfört sig bra ute i det gröna. Nu gäller det för alla som sköter reservat och friluftslivsområden att rusta för ännu ett år med högt besökstryck. Det behövs till exempel fler rastplatser, grillplatser och mer information, menar Fredrik Olausson, som tror att trenden att hänga i skogen är här för att stanna.

– Förra året var som ett stresstest inför hur det kommer se ut framöver. Ingen hade kunnat föreställa sig att så många skulle hitta ut på så kort tid och vi hann inte riktigt med att möta det. Nu måste vi arbeta för att skapa ett hållbart friluftsliv, minimera slitage och konfliktytorna och göra det enkelt för alla att hitta ut, säger han.

Så påverkade pandemin livet i det gröna

Länsstyrelsen har gjort en enkät där 43 av 48 tillfrågade förvaltare av natur- och friluftslivsområden i Stockholms län svarat.

89 procent uppger att det var fler besökare ute i naturen 2020 än tidigare år.

Störst är ökningen av förstagångsbesökare, barnfamiljer och äldre personer.

81 procent svarar att tätortsnära natur har haft den största ökningen.

Naturområden med badplatser, grillar och picknickplatser har också dragit mer folk.

En majoritet av förvaltarna uppger att besökstrycket har ökat påverkan på naturen.

Nästan 80 procent anser att slitaget och nedskräpningen ökat.

Visa merVisa mindre

Gunilla Thulin är ute och går med sin boxer Märta som är elva år. Foto: Mikael Andersson

Sigtuna värst drabbat i hela Stockholm

Nyheter Över 4 000 Sigtunabor fått en första dos Idag presenterades coronarapporten för vecka 13 av Folkhälsomyndigheten. Siffrorna visar att smittspridningen fortsätter att öka och att Sigtuna nu är värst drabbat i hela länet.torsdag 8/4 16:48

Störningar i trafiken flera veckor

Nyheter Stort vägarbete under april Trafiken kommer att påverkas av ett stort vägarbete vid korsningen Steninge allé och Kungshörnet.torsdag 8/4 9:13

SSHL blir renodlad gymnasieskola

Nyheter Fasar ut grundskolans verksamhet Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket lyfter ur grundskolan ur sitt program och blir en renodlad gymnasieskola där en större andel av eleverna ska vara internatelever.onsdag 7/4 16:32

100 000 färre flyg över Stockholm senaste året

Nyheter Så påverkas utsläppen av växthusgaser Färska siffror visar att flyget över Stockholm minskat med 110 000 avgångar det senaste året.onsdag 7/4 12:00

Nu öppnar biblioteken i Sigtuna igen

Nyheter Endast öppet för kortare besök Efter en tid med stängda bibliotek öppnar de nu i Sigtuna.onsdag 7/4 10:38