När Regeringen meddelade att restriktionerna skulle tas bort var det många som sträckte armarna mot skyn och jublade. Samtidigt fanns det även de som kände en viss tvekan och tänkte ”är det inte för tidigt?”, ”varför just nu?” eller ”vad händer med vardagen som jag börjat vänja mig vid?”.

– Det är mänskligt. För många innebar slopade restriktioner ännu en förändring, som inte nödvändigtvis behövde vara positiv. Pandemilivet har för många inneburit en ökad frihet, säger Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

En av de största förändringarna som är tros kommer att bestå är minskat resande. Både vad gäller pendling och privata nöjesresor.

https://www.mitti.se/ettsthlm/efter-restriktionerna-vi-kommer-att-shoppa-mindre/repueA!nzcSnmLLs@FkgyuP1@hfw/

Det tror i alla fall Christian von Essen som är förläsare, poddare och skribent. Förra sommaren gav han ut boken ”Vad händer nu med framtiden? – 20 visioner om Sverige efter corona”.

– Det går att ana en större närhet och kärlek till staden. Vi har accepterat att vi måste rota oss lite mer än tidigare. Det har gjort att det finns en större benägenhet att vilja förändra och förbättra det vi har här i Stockholm snarare än att fly iväg någon annanstans, säger han.

Petra Lindfors menar att det här ger positiva effekter inte bara klimatet, utan även för det inre lugnet. Tidigare har stockholmare med ekonomiska möjligheter mer eller mindre känt sig tvingade att förverkliga sina föreställningar om att utförsåkning är ett måste på sportlovet. När det inte varit möjligt har det skapat ett lugn, både hos dem och hos alla som aldrig åkt till Åre på vinterloven.

– Restriktionerna gjorde att vi alla hamnade i samma båt. Och det har varit avkopplande för alla. Det är nog många som har kunnat glädjas av att gå runt och skrota i sin trädgård eller närområde, säger hon.

– På ett sätt är det fantastiskt att en restriktion som ströp alla möjligheter till resor även tog bort en slags föreställning om vad vi förväntas göra på semestern.

Det lilla livet viktigare

Hur ser det då ut framöver? Enligt Petra Lindfors finns det en stor grupp som känner ”äntligen kan vi resa igen” och många kommer falla tillbaka i sina gamla mönster. Samtidigt vet vi nu att det är möjligt att ha mindre sociala kontakter och njuta mer av det ”lilla livet”.

– Det här kommer också aktualiseras efter pandemin, men inte på grund av smittorisk utan för att klimatfrågan tar allt mer plats, säger hon.

Christian von Essen tror också på att resandet ökar, men det kommer inte nå upp i samma nivåer som tidigare.

– Det finns ett uppdämt behov av kultur-, restaurang- och klubbliv. Folk kommer i betydligt högre utsträckning upptäcka Stockholm på hemmaplan än att säga ”äh, jag drar till Berlin i stället”. Det är Stockholm som kommer leva upp igen.

Tystare i vardagsrummet

Någon som verkligen hoppas att det blir så här är Lotta Gustafsson, 53, som bor i Minneberg. För henne har det minskande resandet haft stora effekter. Men inte på hennes semesterplaner utan på ljudnivån i hemmet.

– Jag har verkligen reflekterat över tystnaden under pandemin. Tidigare har jag varit tvungen pausa samtal när flygplanen flög över, om fönstret eller balkongdörren varit öppen. Men under pandemin har det mer eller mindre varit helt tyst, vilket var jätteskönt, säger hon.