Serve. Camilla Park började spelade padel för tre år sedan och har inga planer på att sluta. Foto: Erik Lejdelin

Padelfebern slagit till även i Järfälla

För fem år sedan fick Mikael Gavelin en idé. Han skulle starta ett padelcenter i Järfälla. Många tyckte att han var galen. Under 2020 hade Järfälla Padel Club nästan hundra tusen besök.

  • Publicerad 15:44, 25 mar 2021

– Alla kvällar och helger är helt uppbokade två veckor framåt, säger Mikael Gavelin, ägare till Järfälla Padel Club.

Sedan han öppnade hallen 2018 har intresset blivit smått hysteriskt och under 2020 tycktes det som att varenda utrymme i Sverige skulle byggas om till en padelhall.

– Släpper du in fyra kompisar på en tennisbana händer inte så mycket. I padel kan tjejer och killar som knappt hållit i ett racket få upp ett spel, de blir helt galna.

Ingen skumpa

När Mikael Gavelin drog i gång beslöt han att satsa extra på att locka tjejer till hallen.

– Killarna kommer ändå. För att locka tjejer har jag, min hustru och min syster arrangerat olika kvällar. Bland annat hade vi en kväll med skumpa och padel, men det var ingen som ville dricka skumpa. De ville bara spelade padel, säger han och skrattar.

Före pandemin arrangerade de serietävlingar. De lyckades få ihop 128 tjejer och lika många killar som spelade varje söndag.

En av alla som har fastnat för sporten är Camilla Park som började spela när familjen flyttade till Järfälla för tre år sedan.

– Jag blev snabbt bättre och det har triggat mig.

Hon kommer närmast från volleybollen så smasha kan hon, men någon racketsport har inte varit aktuellt.

Hoppfull. Mikael Gavelin tror inte på något padelbubbla. Foto: Erik Lejdelin

Under min tid i den här hallen har det gått tre hälsenor.

Nya människor

– Här finns det sociala också. Man får hela tiden träffa nya människor, säger hon.

Hennes två söner, sju och tio år gamla, är lika entusiastiska.

– De har provat en massa olika sporter, men har fastnat för padeln. Det är helt fantastiskt att man kan spela hela familjen.

Mikael Gavelin tror inte på någon padelbubbla. Han menar att idrotten är folklig och passar alla. Samtidigt har det i medier framkommit att antalet avslitna hälsenor har ökat till följd av padel.

Är det verkligen en idrott för alla?

– Under min tid i den här hallen har det gått tre hälsenor. På totalt 160 000 besök är det ganska lite. Fler har fått bollar i ögat, halkat eller skrapat upp knän.

Han är gammal tennisspelare själv och menar att andra idrotter sliter mer på kroppen.

– Kör jag en timme tennis behöver jag rehab i två veckor. Padel kan jag spela två till tre gånger i veckan utan problem. Men man ska väl spela med måtta för det är först efter en tids spelande du märker hur det sliter. Men det är svårt att hålla sig undan, det är så jäkla roligt.