Att besöka villaområdet i södra Edsviken väcker ingen omedelbar ”wow"-känsla.

På de smala villagatorna uppe på höjden på Bältvägen tornar visserligen ståtliga hus och utmed en del av Edsviken ligger flera strandtomter men stora delar av området består av ”vanliga” villor – om än ofta stora och med väl tilltagna tomter.

Ändå har husen här kostat nära 15 miljoner kronor i snitt det senaste året. Och när det gäller inkomster ligger Edsviken-Kummelby på tolfte plats i Sverige – inte illa med tanke på att SCB har delat in landet i 3 363 olika statistikområden.

"Bra service"

Ulf Hessner som sedan åtta år bor i en bostadsrätt vid Edsvikens torg, i korsningen Edsviksvägen/Hedvigsdalsvägen, antyder en viss förvåning när hon får höra att Edsviken-Kummelby är Sollentunas mest välbeställda område, och ligger högt upp på topplistan för hela Sverige.

– Jag har hört att Silverdal var etta i Sollentuna och trodde kanske inte att det här området skulle ligga så pass i topp, säger han.

Samtidigt är det inte helt ologiskt med tanke på närheten till Edsviken, funderar Ulf Hessner.

– Även om man inte har sjöutsikt så är det ju nära dit. När vi flyttade in här trodde jag att de här husen skulle bli mer av ett 55-plusboende, men det bor även barnfamiljer här. Det finns förskolor och bra service. Vi trivs jättebra och har bara positivt att säga.

Övervakningskameror

Det är tidig eftermiddag och knappt en levande själ syns till under en promenad längs de smala villagatorna mellan Edsviksvägen och strandlinjen.

Ljudet av ett arbetsredskap hörs någonstans längre bort.

På några villastaket sitter diskreta små skyltar som visar att fastigheterna är bevakade av vaktbolag.

En joggare tar sig fram i högt temp på Gösta Tamms väg och en mamma med barnvagn traskar norrut längs Engelska parken. I övrigt är det folktomt.

Folktom eftermiddag

Tillbaka vid Edsvikens torg. Inte heller i det obemannade gymmet syns några människor till. Inne på Gateaux i lokalen intill sitter däremot ett par sällskap.

Väninnorna Ulrika Hessel och Emelie Öberg har bott i Edsviken-Kummelby i fem respektive fyra år.

– Att folk inte är fattiga här visste man ju, men jag visste kanske inte att de är så rika, säger Emelie Öberg.

Märks det på något sätt?

– Ja, till exempel i hur man väljer skolor, säger Ulrika Hessel och Emelie Öberg håller med.

De är också överens om de största fördelarna med området.

– Att det är nära till naturen, vatten och skog, säger Emelie Öberg.

– Jag bodde i Silverdal innan och där är det mer tätt, här får man mer utrymme, säger Ulrika Hessel.

Det är större tomter här?

– Ja, verkligen!

Stella Lindroth som jobbar på Gateaux bor själv i Häggvik. Hon tycker att det märks ganska tydligt att hennes arbetsplats ligger i ett välbeställt område.

– Det kör förbi en hel del porschar på vägen här och nere vid vattnet är det nog dyrt att bo. Jag har hängt en del i Landsnora på andra sidan och då ser man alla sjötomter och stora hus. Och vi har många stammisar, folk som kommer och fikar varje dag – det skulle jag själv inte ha råd med, säger hon.