Ovanifrån. Såhär ser nya Lidingövallen ut Foto: Lidingö friidrott

På lördag invigs nya Vallen

Efter en lång byggtid invigs nu nya Lidingövallen. – Vi är superglada! Nu kan vi ha större tävlingar, säger Adam Lindhe, Lidingö friidrott.

  • Publicerad 07:15, 10 sep 2021

Det är roligt att sätta spaden i marken men det är ännu roligare när det är färdigt

Från en vattensjuk idrottsplats med en för kort löparbana till en arena med fullång löparbana och väldränerad fotbollsplan med naturgräs.

På lördag invigs den nyrenoverade idrottsplatsen Lidingövallen.

– Vi är superglada. Inom friidrotten har vi velat det här så länge jag har varit med i föreningen. Det är en kul nystart och det innebär att vi kan hålla större tävlingar, säger Adam Lindhe, styrelseledamot, Lidingö friidrott.

Renoveringen av Lidingövallen är en del av den stora satsning på idrottsanläggningar som har gjorts inom Lidingö stad de senaste åren.

– Det är roligt att sätta spaden i marken men det är ännu roligare när det är färdigt, säger Filip Svanberg (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Invigningen på lördag kommer att innehålla en hel del programpunkter som riktar sig mot allmänheten – även om man fortfarande har vissa begränsningar för att motverka smitta.

Festligheten börjar klockan tolv med ett invigningstal. Sedan kommer man att kunna gå tipspromenad och provspringa på de nya banorna.

Modiga kan utmana världsmästaren Mattias Sunneborn i stående längdhopp och det kommer att finnas foodtrucks med servering på plats.

Den som vill kan också testa friidrottens olika grenar. På Vallen finns förutom löparbanan en kastbur för slägga, stavhoppsmattor, höjdhoppsmattor och längdhoppsgropar.

Något fotbollsspelande blir det dock inte eftersom naturgräset på planen inte har vuxit sig tillräckligt starkt ännu.

Utbyggnaden som nu är klar är den förta etappen i Vallens utbyggnad.

Senare ska det byggas ett måltorn och en läktare vid själva arenan.

Friidrotten ska även bygga en kanslibyggnad, likt den fotbollsklubben har. Klubben ansöker nu om bygglov och visar upp skisser på lördag.

Vill involvera föreningar

Filip Svanberg (M), tycker att det är bra att involvera föreningarna när nya anläggningar byggs.

– Friidrotten har kommit med mycket värdefull input. Vi har ett livaktigt föreningsliv på ön och när de har idéer kan vi som stad stötta. Till exempel genom att gå i borgen för finansiering. Men vi bygger också anläggningar i egen regi, som idrottshallen i Torsvik, säger han.

Fler anläggningar på gång

En fullstor fotbollsplan färdigställs nu i Dalénum.

Där bollhallen i Bodel nu ligger ska en ny gymnastikhall uppföras av föreningen GT Vikingarna.

Upphandlingsutropet går i höst ut för att bygga en ny simhall i Dalénum.

Ett helt idrottscampus med många olika anläggningar ska byggas i Högsätra. Detaljplanearbete pågår.

Källa: Lidingö stad

Visa merVisa mindre

Nöjd. Filip Svanberg är glad över att många idrottsanläggningar är på gång på ön efter en lång period av förberedelser. Foto: Artist